Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
worldwide creative inspiration  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Ovi Greece
Ovi Language
Murray Hunter: Essential Oils: Art, Agriculture, Science, Industry and Entrepreneurship
The Breast Cancer Site
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
Stop human trafficking
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Kolumni: Erot Kolumni: Erot
by Asa Butcher
2006-09-09 16:20:01
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Viime viikolla BBC:n uutisissa oli juttu siitä, että suuria myymälöitä yritettäisiin kieltää avaamasta oviaan joulupäivänä ja että joulukuun 25. päivä muutettaisiin jälleen yhdeksi ostospäiväksi. Olen saanut selville, että Britanniassa on vähemmän pyhäpäiviä, kuin muissa Euroopan maissa, mutta silti noina pyhäpäivinä suurin osa kaupoista on auki. Osaatteko arvata, mihin tämä johtaa? Kyllä, Suomessa sulkeutuu melkein kaikki liikkeet joka pyhäpäivä ja minulle se oli suuri kulttuurishokki, varsinkin silloin, kun leipä ja maito loppuivat kaapista!

Päästyäni suuttumuksen ja turhautumisen tunteistani aloin kunnioittaa sitä tosiasiaa, että Suomessa kaupat sulkevat ja antavat henkilökunnan nauttia vapaapäivistä pyhinä, vaikka ehkä he mieluummin tekisivät töitä, sillä Englannissa kaupan työntekijä tienaa vähintään kaksinkertaisen tuntipalkan pyhäpäivänä! Ehkä heidän mielipiteensä vaikuttaisi tähän uuteen aukiolokiistaan Englannissa. Suomalaiset aukioloajat saavat minut muutenkin turhautumaan, ne ovat hieman järjettömiä. Esim. paikallinen ruokakauppani sulkee klo 18 lauantaina, mutta on sunnuntaina auki klo 21 asti. Älkää edes yllyttäkö minua kertomaan mielipidettäni siitä, että Alko sulkee lauantaina jo klo 18.

Kun Suomalaiset ystäväni kysyvät suurimmista eroista Englannin ja Suomen jokapäiväisen elämän välillä, aloitan yleensä tällä aukioloaika-kaaoksella. Jos he ovat samaa mieltä asiasta, jatkan pitempään.. ööh.. valituslistaan. Ehkä huomiolista olisi diplomaattisempi sanavalinta. En halua kuulostaa siltä, kuin kritisoisin Suomea, sillä sitä en tee. Haluan vain kertoa teille näistä kulttuuriemme eroavaisuuksista, mihin olen kompastunut täällä asuessani.

”Okei Jussi, tavataan ensi keskiviikkona.” Mitä väärää tuossa lauseessa on? Kuvitellaan, että tänään olisi maanantai, 1. päivä. Koska siis tarkalleen tapaan Jussin? Suomalainen sanoisi, että keskiviikkona 3. päivä, ja Englantilainen sanoisi keskiviikkona 10. päivä, sillä sana ”ensi” viittaa Englannissa ensi viikkoon. Tämän pienehkön sekaannuksen vuoksi minulta on jäänyt kokouksia väliin ja minulle on soiteltu ja kyselty, missä oikein olen. Eräs toinen kalenteriin liittyvä huomioni on se, että Suomalaiset tuntuvat puhuvan viikoista numeroina. ”Asa, haluaisitko pitää lomasi viikoilla 25 ja 26?” Mitä? Huh, missä kalenterini on? Ai, tarkoitat kesäkuun 14. ja 27. päivän välillä, miksi et siis vain sanonut niin?

Kun me nyt pääsimme näihin sekaviin asioihin, niin haluaisin mainita myös ”ensimmäinen kerros”-sekaannuksen. Kun kerron Suomalaisille, missä asun, sanon asuvani ensimmäisessä kerroksessa. Mutta Englantilaisille kerron asuvani pohjakerroksessa, sillä Englantilaiselle ”ensimmäinen kerros” on ”toinen kerros”. Selvää? Onnekseni se ei ole selvää; nyt huomaatte, miten hauskaa minulla on kavutessani ylös ja alas rappusia kerrostalossa etsiessäni jotain tiettyä paikkaa.

Tämänkertainen artikkelini vain leijailee saumattomasti aiheesta toiseen ja seuraava ajatukseni koskee lattioita ja lattioilla olevaa puutetta pehmeästä peitteestä, jota myös kokolattiamatoksi kutsutaan. Minä rakastan kokolattiamattoja. Rakastan sitä pehmeää ja mukavaa tunnetta jalkojen alla, kun kävelen ympäri taloa. Ne saavat kodin tuntumaan lämpöiseltä ja ei tarvitse viedä mattoja ulos ja hakata niistä pölyä pois – Älkää viitsikö, mattojen hakkaamista pölystä, en vieläkään kykene tekemään sitä! Radiossa oli puhetta kokolattiamatoista jokin aika sitten ja Päivi kertoi, että ohjelman mukaan kokolattiamattoja on Britanniassa laitettu jopa saunaankin, myönnän, että se on jo aika hölmöä.

Noniin, valitsen vielä yhden negatiivisen seikan Suomesta ennen kuin listaan joitain positiivisia asioita tasapainottamaan tätä pikku paasausta. Suomi on tyhjä, teillä ei ole liikenneongelmia. Näen Englantilaisella moottoritiellä enemmän autoja 5 minuutissa, kuin ajaessani Tampereelta Helsinkiin, joten miksi kesänopeusrajoitukset ovat niin alhaiset? Ymmärrän, että teillä on hirviä, mitkä saattavat arvaamattomasti hypätä tielle ja aurinko paistaa silmiin vielä keskiyölläkin. Mutta

kun täällä on sellaisia suoria teitä, mitä yleensä näkee vain TV:n automainoksissa, niin miksi ei voisi kaasujalkaa painaa hieman enemmän? Vain hieman?

Lupasin kirjoittaa myös joitain hyviä seikkoja Suomea koskien, seikkoja, joita Englanti voisi omaksua ja huomioida. Ryhmä Brittiläisiä hallituksen jäseniä onkin jo matkustanut tänne katsomaan, kuinka Suomalaiset koululaiset syövät terveellistä ruokaa, sillä näyttää siltä, että Englantilaisista lapsista on tulossa hieman liian plösöjä. Muita kulttuurillisia piirteitä, mitkä hyväksyn, ovat mm.: märkien astioiden laittaminen suoraan kuivauskaappiin, pullo- ja tölkkipalautus, portsarit, jotka auttavat takin kanssa baari-illan jälkeen, halpa autovakuutus (ajajan vakuuttaminen Englannissa maksaa noin 800 euroa vuodessa) ja se, että teillä ei ole mainoksia, jotka koskevat korvaus-oikeusjuttuja (näette sitten).

Nämä jokapäiväiset erot muistuttavat minua siitä, kuinka ainutlaatuinen paikka Suomi on. Tottakai joskus kiroan sitä ainutlaatuisuutta ja joskus taas ajattelen ”Mikä hyvä idea”. Pienillä mailla, kuten Suomella, on aina houkutus jäljitellä Britanniaa, mutta kysynpä sinulta miksi luulette minun lähteneen sieltä? Tulen aina olemaan Englantilaismies Suomessa, ehkä joskus Englantilaismies, joka puhuu suomea ja ymmärtää, miksi Suomalaiset ottavat valokuvia hautajaisissa, mutta tämä maa on sidottu sydämeeni... missä ne sakset ovat!

04 Apr, 2004
Translated by Päivi Butcher

Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi