Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Stop human trafficking  
Ovi Bookshop - Free Ebook
worldwide creative inspiration
Ovi Language
Ovi on Facebook
WordsPlease - Inspiring the young to learn
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
Stop human trafficking
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Cocktails & compositions (In Greek)
by Yiannis H.
2006-09-16 09:42:32
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon

Υπάρχει ένα κράτος όπου τα κοκταίηλ δεν φτιάχνονται από ένα μέρος του τάδε ποτού και δύο μέρη του δείνα αλλά αποτελούν συνθέσεις, αυτό που στα αγγλικά ονομάζεται ‘installation’ και σημαίνει παράταιρα αντικείμενα που σε συνδυασμό φτιάχνουν ένα έργο τέχνης. Η «Σχολή» των κοκταίηλ αυτών θα μπορούσε να ονομαστεί Αντι-πουριτανική. Το μήνυμά τους είναι ένα μεσαίο ανασηκωμένο δάχτυλο απέναντι σε όσους υπόσχονται ότι το μόνο αγγελικό πράγμα σε όποιον πίνει αλκοόλ, θα είναι τα πούπουλα πάνω στην αιώνια πίσσα του.

Το κράτος αυτό είναι η Φινλανδία και βασικό συστατικό των κοκταίηλ-συνθέσεων είναι το εθνικό ποτό της χώρας, η Koskenkorva (Κόσκενκορβα) ή όπως λέγεται χαϊδευτικά, Κόσσου. Ένα τέτοιο ‘κοκταίηλ’ είναι το Σεργκέι Μπούμπκα, ονομασμένο από τον γνωστό επικοντιστή και αποτελείται από ένα μπουκάλι Κόσκενκορβα και ένα μακαρόνι. Σε αυτή τη σύνθεση, ο δημιουργός υπονοεί ότι αν ρουφήξετε όση Κόσκενκορβα μπορείτε μέσα από το μακαρόνι, σε λίγο δεν θα φοβάστε και τα πιο δυσθεώρητα ύψη. Άλλη παρόμοια ‘συνταγή’ είναι να ανοίξετε μια μικρή τρύπα σε ένα καρπούζι και να αδειάσετε μέσα του ένα μπουκάλι Κόσκενκορβα. Βάζετε το καρπούζι στο ψυγείο και το άλλο πρωί πηγαίνετε για πικ νικ έχοντας ποτό και φρούτο σε μια συσκευασία. Το βοτκούχο – ή βακχικό - καρπούζι είναι ένας θρίαμβος της εργονομίας: μεθάτε εύκολα και ξεκούραστα (δεν κάνετε τον κόπο να γεμίζετε και να σηκώνετε ποτήρια), ενώ δροσίζεστε, δεν μένετε με άδειο στομάχι και συγχρόνως δεν είστε παράνομος (το να πίνεις δημοσίως δυνατά ποτά στη Φινλανδία απαγορεύεται). Είναι προφανές πως με ένα σμπάρο τα τρυγόνια είναι πράγματι πολλά! Για ένα πιο εορταστικό σιχτίρι στην εγκράτεια, μπορείτε να μεταμορφώσετε μια κάσα μπύρες σε γενέθλια τούρτα προσθέτοντας, απλώς, κεράκια πάνω στα μπουκάλια.

Η αιτία πίσω από αυτές τις συνθέσεις είναι ένας ιδιόρρυθμος πουριτανισμός που σημάδεψε τη Φινλανδία εδώ και αιώνες: επέτρεπε την ελευθεριότητα στο σεξ, άφηνε τη γυναίκα να εξελιχθεί, μείωνε τις κοινωνικές ανισότητες αλλά... μην τύχαινε και έπινες αλκοόλ! Η Κόσκενκορβα είναι το – άχρωμο και άγευστο – κερασάκι στην κορυφή της τούρτας. Μιας τούρτας αντίδρασης, που πετάγεται συμβολικά στα μούτρα όσων επέμεναν να κάνουν τη θρησκευτική τους ηθική καθολική και δημόσια.

Όταν την πρωτοδοκίμασα, η ερώτηση που μου ήρθε αυθόρμητα ήταν «γιατί υπάρχει;» Δεν είχε καμιά γεύση. Όπως η γρεναδίνη δεν προσθέτει τίποτα στα κοκταίηλ πέρα από τη γλύκα της, έτσι και η Κόσσου δεν προσθέτει τίποτα πέρα από το αγνό αλκοόλ της. Πρόκειται για την επιτομή της απόσταξης, όπου το μεθύσι αποτελεί αυτοσκοπό. Μόνο σε ένα κράτος που αποπέμπει με τόσο απόλυτο τρόπο το αλκοόλ θα μπορούσε να γεννηθεί μια τόσο καθαρή μορφή του – και να καταστεί εθνικό ποτό.

Η ιστορία δεν είναι ξένη σε τέτοιες αντιδράσεις. Κλασικό είναι το παράδειγμα των βικτοριανών που είχαν ενοχοποιήσει τη σεξουαλικότητα. Συνεχώς σκέφτονταν πως να μη σκέφτονται το σεξ, έντυναν ως και τα πόδια των τραπεζιών με τούλια για να μην τους γεννούν ακόλαστες σκέψεις, αλλά τελικά έγιναν διάσημοι για την αύξηση της πορνείας, την άνθηση της πορνογραφίας και τις σεξουαλικές τους διαστροφές. Οι Φινλανδοί διαφέρουν στο ότι διαθέτουν ‘sisu’. Στη γλώσσα τους (φτιαγμένη από ανέμους και δάση σύμφωνα με την Ιζαμπέλ Αγιέντε) σημαίνει «πείσμα και κότσια» και θεωρείται αμετάφραστη. Εμποτισμένοι με sisu λοιπόν, οι Φινλανδοί έφτασαν να διατυμπανίζουν την αμαρτία τους, παρά να την κρατούν και να την ξεδιψούν στο ημίφως.

Δίπλα στο μήνυμα των προηγούμενων κοκταίηλ, μικρές προσωπικές τελετουργίες διαλαλούν το μήνυμα της επερχόμενης αμαρτίας, όπως το «αντίο ξεκάθαρη μέρα» στο πρώτο ποτήρι αντί του «εις υγείαν», ή ακόμη η σηματοδότηση του Σαββατοκύριακου με το «Μπουκάλι της Παρασκευής». Δεν πίνουν συχνά, αλλά όταν πίνουν, Πίνουν! Παρότι συνήθως είναι εγκρατείς, όταν αποφασίσουν να πέσουν στην αλκοολούχα αμαρτία, οι Φινλανδοί φωνάζουν σαν κομάντος αλεξιπτωτιστές «Τζερόνυμο!».

Με τέτοια μετωπική επίθεση, ο ολοκληρωτισμός της εγκράτειας κάποτε θα ράγιζε. «Ποίηση σε Μπουκάλι» συλλάβισε τελικά μια φινλανδική διαφήμιση κρασιού. Οι καιροί αλλάζουν και το αλκοόλ άρχισε σιγά-σιγά να απενοχοποιείται. Και τότε, σαν να εκπλήρωσε τη βασική αποστολή της, η αδιάφορη για τον έξω κόσμο Κόσκενκορβα απέκτησε ένα ποτό-alter ego: τη Mustakossu (Μαύρη Κόσσου) που πήρε εκδίκηση από το πάνθεον των γεύσεων και χρωμάτων. Το επίσημο όνομα του νέου ποτού είναι Salmiakki Kossu (Σάλμιακι Κόσσου) και έχει κατάμαυρο κορακί χρώμα και δυνατή γεύση γλυκάνισου. Δεν θυμίζει τα μεσογειακά ποτά άνις, όπως το ελληνικό ούζο και το γαλλικό παστίς, αλλά μάλλον – απ’ όπου και το όνομά του - τα κεντροευρωπαϊκά γλυκίσματα λάκριτς. Όσο για τους μπάρμαν, αν κάποτε είχαν το πρόβλημα ότι η Κόσκενκορβα ήταν άχρωμη και άγευστη, με τη Μούστα Κόσσου δυσκολεύονται γιατί καπελώνει, γευστικά και χρωματικά, όλα τα άλλα ποτά. Η εμφάνισή της μοιάζει με νίκη σε ένα κοσμικό Σκάκι όπου νίκησαν πανηγυρικά τα μαύρα και δεν είναι πλέον κοκταίηλ-σύνθεση, αλλά αποτελείται από ίσα μέρη Σάλμιακι Κόσσου και λικέρ κόκονατ σε σφηνάκι.

Για μένα, ακόμα πιο παράδοξο είναι πως το νέο αυτό ποτό, παρότι γλυκανισούχο, ταιριάζει απίθανα με χυμό βερίκοκου. Η απάντηση γι’ αυτήν την παράξενη αλχημεία βρίσκεται στη μεταμόρφωση - κι αυτή είναι που κάνει τη Μούστα Κόσσου ερωτική. Γιατί από ασχημόπαπο των ποτών, σαν τον Άνθρωπο Χωρίς Μυρωδιά του Ζίσκιντ, έγινε μια μοιραία κυρία ντυμένη στα μαύρα με ισχυρή και ασυνήθιστη προσωπικότητα. Η ανάμνηση της άχρωμης και άγευστης φύσης της ξορκίζεται κάθε στιγμή στη νέα σκοτεινή και ατίθαση μορφή της... Γιατί λοιπόν να μην τα φτιάξει με τον πλέον ανάλαφρο κο Βερίκοκο και να μην περνάνε ωραία;

Η παράταιρη ένωσή τους ακούει στο - πολύ συμβατικό - όνομα «Μούστα Κόσσου με Βερίκοκο». Ακόμα κι έτσι όμως, κάτι μου λέει πως κι αυτές οι μέρες τους είναι πιο ενδιαφέρουσες από τις νύχτες άλλων κοκταίηλ με πιο ασυνήθιστα και μυστηριώδη ονόματα...

_________________________________

Όσο πιο αγαπημένο (ή παράνομο) είναι κάτι, τόσο περισσότερα χαϊδευτικά (ή ψευδώνυμα) διαθέτει. Ξέρουμε πως δεν έλειψε η αγάπη ή η αίσθηση του περιθωρίου από την Koskenkorva, ή Kossu, ή άλλα 36 ψευδώνυμα με τα οποία είναι γνωστή. (Για όσους ενδιαφέρονται αυτά είναι: Apinajuoma, Hollolan plöö, Hyttysmyrkky, Koffu, Korvalehti, Korvalääke, Korvatipat, Kosaani, Kosamiini, Kosamiitti, Kosanderi, Kosenovitch, Koshnitsha, Kosikka, Koskematon korvalääke, Kosken Jorma, Kosken korvalääke, Koskenkuohu, Koskenlaskija, Koskikalja, Koskinen, Koskis, Koskisen korvatipat, Koskisen korvavesi, Koskisen kovalääke, Koskisen kurlausvesi, Kosmonautti, Koso, Kosovo, Kosperiini, Kosu, Kosukka, Kosumentti, Kova-Koskinen, Kuiva valkoviini, Latoviina και Vakoviski.)

Θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε «Τσιγγάνα των Ποτών», αν δεν περνούσε τη δική της μεταμόρφωση παράλληλα με το κράτος που τη γέννησε. Οι μεταμορφώσεις συντελέστηκαν, αλλά καθώς οι Φινλανδοί βγαίνουν πλέον προς τον έξω κόσμο, θεωρούν πως οι ιδιαιτερότητές τους είναι τόσο εξεζητημένες, όσο και του ιδιόμορφου ποτού τους. Λάθος! Κανένας δεν είναι «ιδιαίτερα ιδιαίτερος». Αλλά άντε να το εξηγήσεις αυτό στους κάτοχους μαύρης ζώνης στο sisu και στην ομόχρωμη Κυρία…


   
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(3)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

Thanos2006-09-15 17:29:26
Αυτό με το καρπούζι δεν το έχω δοκιμάσει και επειδή και ...τα δύο μ΄αρέσουν, και το καρπούζι και η kosu ...επιφυλάσομαι να σε ενημερώσω!!!


Asa2006-09-15 18:41:07
Bottoms up!


Yannis_H2006-10-08 19:06:59
WOW!

Τώρα το είδα - Θάνο, νάσαι καλά :)


© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi