Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Visit Ovi bookshop - Free eBooks  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Join Ovi in Facebook
Ovi Language
Books by Avgi Meleti
The Breast Cancer Site
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
Stop human trafficking
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Ennakkoluuloiset vähemmistöt
by Asa Butcher
Issue 8
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon
Kun ihminen muuttaa uuteen maahan ja jättää taakseen kotimaansa uskonnolliset ja etniset vähemmistöt, hän joutuu vain lentomatkaa myöhemmin huomaamaan, että osat ovat dramaattisesti vaihtuneet. Maahanmuuttajasta itsestään tulee vähemmistön jäsen, hän kohtaa lukemattomia kulttuurishokkeja ja juuri sitä syrjintää, josta media kotimaassa oli usein maininnut. Valmistautumattomalle uusi tilanne on yllättävä kuin lyönti kasvoihin, mutta odotettavissa on vielä synkempi ongelma ja täysin yllättävältä taholta.

Vähemmistöjen toisiinsa kohdistamat ennakkoluulot ja syrjintä ovat esiintyessään surullisia ja julman ironisia ilmiöitä, mutta niihin syyllistyviltä itseltään tilanteen ironia jää näkemättä. Sen sijaan, että tukisivat toisia samassa tilanteessa olevia, jotkut jatkavat kotimaansa vähemmistöjen vastaista häpeämätöntä kiihkoiluaan. Kyseessä on mikrorasismi, joka tekopyhänä ja odottamattomalta taholta tulevana on maahanmuuton vastenmielisin elementti.

Ihmiset eri puolilta maailmaa ovat valinneet asuinpaikakseen Suomen. Kun heidän kanssaan syntyy keskustelua rasismista, odottaa luonnollisesti kuulevansa kauhutarinoita suvaitsemattomista suomalaisista. Sen sijaan saakin kuulla kertomuksia siitä, miten muut ulkomaalaiset ovat heitä kohdelleet. He kertovat, miten saivat työpaikan, jossa heitä kohdeltiin orjana, ja kuinka toiset maahanmuuttajat ovat käyneet fyysisesti tai verbaalisesti heidän kimppuunsa. Tarinat vetävät vakavaksi kenet tahansa, erityisesti paikalla mahdollisesti olevat suomalaiset.

Diaspora turvapaikkana

Valtaväestön enemmistön yleistäminen rasisteiksi on tarpeetonta, ja vain vahvistaa myyttiä suomalaisista rasisteina. Käsite ”rasisti” säikyttää hallitukset ja kansalaiset todistelemaan, etteivät he ole rasisteja jo ennen kuin heitä siitä on syytettykään, sillä sen jälkeen kun syytös on lausuttu ääneen, sitä on käytännöllisesti katsoen mahdotonta todistaa vääräksi.

Rasisminvastaisia ohjelmia rahoitetaan, ihmisiä koulutetaan ja autetaan integroitumaan, mutta kaikki tuo on järjetöntä, jos maahanmuuttaja itse ei tee elettäkään integroituakseen.

Toiset löytävät turvapaikan diasporastaan. Monet seurustelevat omissa ryhmissään, muuttavat asuinalueensa pikku kotimaikseen, rakentavat omat pyhäkkönsä, perustavat omat kauppansa ja bisneksensä, ja voivat elää koko elämänsä olematta tekemisissä uuden kotimaansa kanssa. Mikään ei muutu, mikä tarkoittaa, että heidän omia ennakkoluulojaan käsittelevä sisäinen dialoginsa säilyy ennallaan sekin.

Pakenemisen uuteen maahan oletetaan tarjoavan ihmiselle mahdollisuuden uuteen alkuun, vapaana hallituksen tyranniasta, sisällissodan varjosta, henkilökohtaisesta maineesta ja paljosta muusta. Miksi hän ei siis arvioisi uudelleen suhdettaan kulttuureihin ja kansoihin, joita on tottunut inhoamaan? Kotimaan jälleenluominen antaa lohtua, uskonnon harjoittaminen vahvistaa uskoa, miksi ei siis liittyä valtaväestön ja toisten vähemmistöjen joukkoon ja muuttaa käsitystään heistä?

Kansallisen identiteetin karikatyyrit

Joka valtiolla on omat poliittiset, historialliset ja kulttuuriset siteensä toisiin maihin, ja ne ovat muokanneet kansallisia stereotypioita ja suhteita. Kun esimerkiksi kreikkalainen yhyttää suomalaisen ateenalaisella torilla, ja olettaa tämän olevan venäläinen, hän on kohtelias, sillä yleensä ihmisluontoon ei kuulu loukata tuntemattomia, ja kreikkalaiset ovat tietämättömiä Suomen ja Venäjän välisistä jännitteistä.

Kanadalaisia ärsyttävät amerikkalaiset, australialaisilla on uusiseelantilaisensa, Intialla Pakistan, Englannilla Skotlanti, Kreikalla Turkki ja Suomella Venäjä – listaa voi jatkaa loputtomiin – mutta enimmäkseen kansojen välinen kilpailu on leikkisää ja kohdatessamme ulkomailla asennoidumme yleensä toisiimme myönteisesti.

Pelko kansallistunnon menettämisestä pakottaa ihmisen omaksumaan kansallisen identiteettinsä karikatyyrin. Vähemmistön jäsen alkaa pelätä, että suomalainen kulttuuri jyrää hänen omansa, ja hän menettää sen sanoilla selittämättömän ainutlaatuisuuden, joka tekee hänestä ranskalaisen, taiwanilaisen tai bolivialaisen. Kotimaan ulkopolitiikkaan kohdistettu kritiikki tai menestymättömyys urheilukilpailuissa ruokkivat hänen Suomesta tekemiään väheksyviä huomioita.

Tässä piilee vaara. Yltiöpäinen kansallistunne muuttuu isänmaanrakkaudesta toisten kansallisuuksien, myös uuden kotimaan kanta-asukkaiden, halveksunnaksi. Tyyppiesimerkki ovat ne iranilaiset, jotka happamasti valittavat rasismista maailmalla samaan aikaan kun heidän omassa kotimaassaan on ihmisiä, jotka liittyvät lukuisiin online yhteisöihin kuten Adolf Hitler SS Army Fan Club tai Antijuutalainen yhteisö, joka suosittelee kaikkien mustien ihmisten tappamista. Suomessa asuvista iranilaisista moni kutsuu itseään mieluummin farsiksi, ja korostaa täydellisen persialaista alkuperäänsä, erotukseksi arabiaa puhuvista ahwazeista. Iranilaista/farsia ei näe koskaan kättelemässä arabia, etenkään saudiarabialaista. Tuttu tilanne; kaksi vähemmistöryhmää vieraassa maassa, kotimaasta tuotujen ennakkoluulojen erottamana.

Suomessa on organisaatioita, kuten kulttuurikeskus Caisa, ja online-yhteisöjä kuten the International English Speakers’ Association, joiden tavoitteena on yhdistää Suomessa asuvia ulkomaalaisia ja järjestää tilaisuuksia, joissa nämä voivat tavata toisiaan. Näissä monikulttuurisissa illanvietoissa jutustellaan kevyistä aiheista, kuten säästä, mutta ajoittain eri kansallisuuksien välillä voi havaita kitkaa.

Kun esimerkiksi serbialainen opiskelija juttelee epämuodollisesti kreikkalaisen yrittäjän kanssa lomastaan entisessä Jugoslaviassa, hän muuttuu levottomaksi kun kroaatti käy hyökkääväksi slaavilaisella kielellään, ja kun seurueeseen liittyy turkkilainen, tämä puolestaan hermostuttaa kreikkalaista. Ilta kuitenkin päättyy siihen, että pieni seurue – joka koostuu englantilaisesta miehestä, irlantilaisesta naisesta, suomalaisesta, venäläisestä ja kurdista, joka niin sanotusti arvostaa turkkilaisia, armenialaisesta, juutalaisesta ja amerikkalaisesta – keskustelee hyvässä hengessä Suomen säästä.

Poliittinen potentiaali

Ristiriitaisia tunteita herättävä, Kurdistanin itsenäisyyden puolesta taisteleva Kurdistanin työväen puolue, PKK, on syy siihen, että Suomessa asuvat turkkilaiset eivät yleensä pidä kurdeista. Sudanin sisällissota, jossa pohjoisessa asuvat muslimit taistelevat etelässä asuvien kristittyjen kanssa, on muuttanut myös näiden yhteisöjen suhteita kotimaan rajojen ulkopuolellakin. Se, että on siirtolainen, ei tarkoita, että voi valita minne menee ja olla kohtaamatta vastapuolta enää koskaan.

Valtaosa ulkomaalaisista luo sydämellisiä suhteita toisiinsa ja yrittää jättää ennakkoluulonsa taakseen, kuitenkin jääräpäisimpien hyökkäykset vähemmistöjen vähemmistöjä vastaan vahingoittavat kaikkien mainetta. Kohdata rasismia isäntämaan asukkaalta on ikävää sekin, mutta kun toinen ulkomaalainen kohtelee kuin roskaa, se voi satuttaa syvästi joitakuita ja nostattaa vaarallisia radikaalin nationalismin tunteita toisissa.

Näkökulma, jonka moni sivuttaa ja joka monelta jää ymmärtämättä on se, että jos maahanmuuttajat erojen korostamisen sijasta liittyisivät yhteen, he voisivat vaikuttaa ja todella muuttaa Suomea. Maahanmuuttajia on Suomessa 120 000, monilla on äänioikeus, monet ovat vaalikelpoisia. EU-kansalaisia, joilla on oikeus äänestää EU vaaleissa, on kaksi kertaa enemmän kuin mitä Anneli Jäätteenmäki sai viime vaaleissa ääniä. Ja jonakin päivänä on mahdollista, että toisen tai kolmannen polven maahanmuuttajasta tulee Suomen pääministeri.


Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(2)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

Hank W.2006-09-13 22:06:46
Irlantilainen, Skotlantilainen ja Walesiläinen menevät baariin katsomaan fudista. Suomalainen kääntää Kärpät-Jokerit matsiin - täällä ei katella Engelsmannien potkupalloa!
;)


BigHairyFinn2006-10-09 00:38:07
Eiku suomalaiset on kaikki rasisteja. niinku.


© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi