Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Resource for Foreigners in Finland  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
Ovi Language
Michael R. Czinkota: As I See It...
The Breast Cancer Site
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
Stop human trafficking
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Några tankar om UN och Zimbabwe
by Thanos Kalamidas
2009-11-11 09:27:44
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon
Häromdagen när jag läste nyheterna insåg jag hur tunn är linjen är mellan vad som förvandlar dig från någon som söker efter fred och jämlikhet på jorden, till någon som söker efter krig. Jag måste erkänna att tanken verkligen skrämde mig och jag påmindes om hur många brott som har skett i fredens namn. Det som utlöste de här tankarna var de senaste nyheterna från Zimbabwe och en undersökning som visar att det är otroligt många barn som lider av sexuella övergrepp.

Det gjorde mig arg och jag ville faktiskt att UN äntligen skulle göra sitt jobb och skicka armén dit, ta över, sätta Mugabe och hans kumpaner i fängelse för gott och sedan stanna där för att se till att landet var på väg tillbaka till ett normalt liv och en demokrati där människor kunde ha lika möjligheter och rättvisa. Efter att ha funderat över detta och hur det skulle kunna ske, insåg jag att mina tankar var inte så långt borta från det som hade orsakat invasionen av Irak ... ok, mindre olja men jag förmodar att samma tankar hade passerat beslutsfattarna innan invasionen av Irak och innan de jagade Saddam. Men tanken att förvandla FN till en invasionarmé, redo att göra allt i fredens namn – det var pinsamt, åtminstone för mig och det jag står för.

Men samtidigt, att stå och bara titta på utan att göra något åt det som händer i Zimbabwe är lika pinsamt, särskilt efter att man vet att allt annat har misslyckats, eftersom det nu är uppenbart att försöket till enighet misslyckades. Faktum är att Afrikas karikatyr-Hitler  fortfarande är härskare över landet, och att hans kumpaner fortsätter ostraffat med sina brott. Det zimbabwiska folket fortsätter att dö under lidande och tortyr.

Nyligen tar jag ofta exempel ur mitt förflutna - det måste ha att göra med åldrande - men något jag minns är Rumänien i början av 70-talet, och diktatorn Ceausescu. Ceausescu hade under denna period rykte om sig av en befriare i Balkan, någon som kunde gå mot öster och väster, som skapat en dröm om ett självständigt land som kan stå ensam utan hjälp av stormakterna. Trots deras försök att ta över hans land kunde han hålla dem på avstånd och utnyttja det bästa av alla. Rumänien var på något sätt den verkliga arbetstagarnas mark. Eller åtminstone trodde många det. I början av 70-talet öppnade Ceausescu de rumänska universiteten för utlänningar. Universiteten ville ha utländsk valuta, främst dollars, och de erbjöd betyg, men absolut inte utbildning. Många greker försökte få en examen i Rumänien under den tiden, och många av dem fick en hustru eller make. Ingen av dem fick någon utbildning, men det är en annan historia!

I och med dessa män och hustrur avslöjades sanningen och plötsligt upptäckte vi till exempel att det inte fanns någon arbetslöshet i Rumänien, på grund av Ceausescu. Alla som arbetar ... gör det fyra timmar i veckan, så Rumänien visade de internationella organisationerna noll arbetslöshet. Vi upptäckte att människor kunde byta till sig vad man ville för ett paket spaghetti, och västerländska cigaretter var den starkaste valutan. Senare fick vi reda på om det verkliga livet rumänerna levde, och det var närmare helvetet än paradiset. Nadia Comanecis berättelser gav till slut en helhetsbild av en helt korrupt regim, ett gäng brottslingar som ledde en nation till en långsam död.

Jag antar att man med denna berättelse kan se likheter till Zimbabwe. Otroligt att Robert Mugabe har anseendet av en befriare och en revolutionär bland hans afrikanska grannländer, och för västerländerna är han en man som går mot supermakterna. Den bittra sanningen är att precis som Ceausescu, är Robert Mugabe en schizofren tyrann som leder Zimbabwe mot ett dramatiskt slut. Men denna gång måste det finnas något vi kan göra för att stoppa den här mannen från att mörda fler människor. UN: s roll är inte att invadera länder och definitivt inte att ockupera länder  – utan en del av arbetsbeskrivningen är att stoppa människor som Mugabe från fortsätta med sina brott. Och som jag har sagt tidigare, så har Mugabe nu korsat gränserna under en lång tid. Det han sysslar med är inte bara ett brott mot det zimbabwiska folket, Robert Mugabe begår brott mot hela mänskligheten!


     
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi