Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Visit Ovi bookshop - Free eBooks  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
Ovi Language
Murray Hunter: Essential Oils: Art, Agriculture, Science, Industry and Entrepreneurship
The Breast Cancer Site
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
International Red Cross and Red Crescent Movement
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
The fragile democracy (In Greek)
by Dimitra Karantzeni
2009-03-03 07:53:08
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon

ΕΛΛΑΔΑ : H ΕΥΘΡΑΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΑΣ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς συγκεκριμένα γεγονότα φέρουν καθημερινά στο εκτυφλωτικό φως της αλήθειας την κοινωνική σίψη και εξαθλίωση που προχωρά υποδόρροια καταστρέφοντας κάθε δημοκρατικό ήθος και αξία που άλλοτε πρέσβευε.

dimi01Πριν από λίγους μήνες, οι Έλληνες πολίτες έζησαν εικόνες όνειδους, καθώς είδαν ένα νεαρό δεκαπεντάχρονο παιδί να χάνεται, θύμα ενός παρανοϊκού νου που καταχράστηκε στον έσχατο βαθμό την εξουσία που του δόθηκε για να προστατεύει και να διασφαλίζει όσα εν τέλει η σφαίρα του όπλου του άφησε διάτρητα. Μια πράξη που όπλισε η πολιτική αδιαφορία, ένα μείγμα από διεφθαρμένες συνειδήσεις, αξίες και ιδελογίες που παραπαίουν και μια ακαμψία που εγκαταλείπει το οικοδόμημα στο έλεος της κατάρευσης. Κι ύστερα, ακολούθησαν εικόνες ντροπής. Κουκκουλοφόροι, αντιεξουσιαστές από τη μία και από την άλλη εξεγερμένοι μαθητές που αναζητούσαν στα ερείπια όσων κατέστρεφαν το άδικο γιατί του χαμού του συνομιλήκου τους Αλέξη Γρηγορόπουλου, σε έναν αξεδιάλυτο πολτό, καταφέρονταν μανιασμένοι εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, που έχαναν ξανά τον έλεγχο και επανέφεραν στις μνήμες των γηραιότερων εικόνες που παλεύουν χρόνια να ξεχάσουν...

Ένας τρελός χορός ανθρώπων τυλιγμένων στον καπνό και τις φλόγες, σε μία κατ’επίφασιν dimi02ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, εξαθλιωμένη, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, να παραδίνεται σχεδόν εθελούσια, στο χάος και την ακυβερνησία. Άτομα χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό, εκμεταλλευόμενα τις συνθήκες, εισέβαλαν ανήλεα σε πανεπιστημιακούς χώρους, διασαλεύοντας κάθε υπόνοια τάξης και ασφάλειας, σκορπώντας το φόβο και τον πανικό, και καταστρέφοντας κάθε σύμβολο πολιτισμού, παιδείας και εθνικής αξιοπρέπειας. Αν όλα αυτά, δεν αποτελούν τον ορισμό της κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος και της επικράτησης της πλήρους αναρχίας, τότε αναρωτιέμαι ποιός θα ήταν ο αντιπροσωπευτικότερος ορισμός τους.

dimi04Κι εκεί που τα έντεχνα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβερνητικής ηγεσίας, κατορθώνουν να επικαλύψουν προσωρινά ακόμη και αυτές τις εικόνες ντροπής που έκαναν το γύρω του κόσμου, η για ακόμη μία φορά απόδραση με ελικόπτερο του διαβόητου κακοποιού Νίκου Παλαιοκώστα μετά του συνεργάτη του Αλκέτ Ριτζάι, από τις φυλακές του Κορυδαλλού, με έναν τρόπο που μόνο μια ακριβοπληρωμένη κινηματογραφική σκηνοθεσία χολιγουντιανού επιπέδου θα μπορούσε να ανταγωνιστεί, επιβεβαιώνουν την απόλυτη ανικανότητα της δημόσιας διοίκησης, το εικονικό αίσθημα ασφάλειας καθώς και το αδιαφανές δίκτυο δράσης στο οποίο είναι οικοδομημένο το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα, του οποίου ο συνδυασμός της στείρας τιμωρητικότητας με τις εξαθλιωτικές, απάνθρωπες συνθήκες κράτησης,  φαίνεται να εξάγει στυγνούς εγκληματίες.

Στο ίδιο κλίμα, ούσα απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικήςdimi05 Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θλίψη μου διαπίστωσα πριν λίγες μόλις ημέρες, τη βίαιη επίθεση ομάδας κουκκουλοφόρων, που αριθμούσαν περισσότερο από 50 άτομα, ενάντια στον καθηγητή μας και κορυφαίο Έλληνα εγκληματολόγο Ιωάννη Πανούση, τη στιγμή που παραχωρούσε ομιλία στο πολιτιστικό κέντρο Κωστής Παλαμάς, στα πλαίσια επιστημονικού συνεδρίου με θέμα την κοινωνική μέριμνα για τους αποφυλακισμένους, συμβάν το οποίο παραλίγο να του κοστήσει τη ζωή, ακριβώς επειδή διεκδίκησε το δικαίωμά του στην ελεύθερη έκφραση, επιστημονική και ερευνητική τεκμηρίωση πορισμάτων εκπορευμένων από χρόνια πείρας στη μελέτη των φαινομένων βίας και εγκληματικότητας. Η καταστρατήγηση του πανανθρώπινου δικαιώματος στην αδέσμευτη, δημόσια έκφραση και μάλιστα στην κοιτίδα της δημοκρατίας και του πολιτισμού, θεωρώ ότι αποτελεί μείζον πλήγμα με πολυδιάστατες προεκτάσεις για την εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής πολιτείας, η οποία στην τρέχουσα πορεία της τείνει να εκκολάπτει ιδελογικά φασιστοειδείς συμπεριφορές, που βρίσκουν έκφραση στον βανδαλισμό και την τρομοκρατία.

Συνεπώς. μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα – μολονότι γνωρίζουμε πως η εναλλαγή της επικαιρότητας κινείται με ταχύτατους ρυθμούς – διαφορετικά μεταξύ τους περιστατικά συνθέτουν ένα κοινό παρονομαστή αντικατοπτρίζοντας μία μεγάλη, πολιτικο – οικονομική κρίση, που οδηγεί στο δυσάρεστο συμπέρασμα της αδυναμίας των θεσμών να παράσχουν την απαραίτητη κοινωνική συνοχή, σε μία απελπιστική αποχαλίνωση των αξιών, σε ένα ιδεολογικό κενό που καμία φιλόδοξη, ψηφοθηρική πολιτική προγραμματική δήλωση δεν δύναται να καλύψει. Η ελληνική κοινωνία του σήμερα πάσχει, γεγονός που παρατηρεί κανείς στα απαισιόδοξα, προδομένα βλέμματα των νέων, που κινούνται τρομοκρατημένοι προς το αβέβαιο μέλλον τους, συχνά δίχως όραμα και φιλοδοξίες. Και το εύλογο ερώτημα του ποιός ή τί είναι τελικά αυτό που μπορεί σήμερα να επανενώσει μία τόσο ιδεολογικά κατακερματισμένη κοινωνία παραμένει αναπάντητο.

Δυστυχώς, ελάχιστοι φαίνεται να έχουν αντιληφθεί την επικινδυνότητα της ρευστής αυτής κατάστασης, η οποία αδιαμφισβήτητα έχει τις ρίζες της τόσο στην οικονομική καχεψία μεγάλης μερίδας του συνολικού πληθυσμού, στα αναπόφευκτα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πόσο και στη μεγάλη, σχεδόν παραδοσιακή μάστιγμα της ελληνικής πολιτείας, το παρακράτος, που σε κάθε του έκφραση φθείρει, αποδυναμώνει εκ των έσω, κάθε ατομική ή συλλογική απόπειρα εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης. Ωστόσο, μια χώρα που ανέχεται παθητικά τον παρατεταμένο βιασμό των βασικών της αξιών, που δεν σέβεται τον εαυτό της, που κωφεύει και εποφθαλμιά δεν μπορεί παρά να καλλιεργεί ένα λαό εξίσου παθητικό, οχαδερφιστή και συμβιβασμένο. Και αν όλα αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τότε ενδεχομένως η πικρή αλήθεια να βρίσκεται σε αυτό που ανέφερε πρόσφατα δημοσιογράφος της εφημερίδας Guardian για τα δυσάρεστα ελληνικά τεκταινόμενα: πως «Ενίοτε, στις δημοκρατίες, ο λαός έχει την κυβέρνηση που του αξίζει...».  Ας αναλογιστούμε λοιπόν σοβαρά, αν οι πρώτοι και κύριοι υπαίτιοι της ελληνικής κοινωνικής παθογένειας του σήμερα, είμαστε όλοι εμείς...


       
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(1)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

Dimitra Karantzeni2009-03-09 13:51:47
Σημείωση: Διόρθωση λόγω κεκτημένης ταχύτητας, ο εις εκ των αδερφών Παλαιοκώστα που απέδρασε αυτή τη φορά ήταν ο Βασίλης και όχι ο Νίκος, όπως αναφέρεται στο κείμενο.


© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi