|
       
|
|
A change that never comes (Greek) by Thanos Kalamidas 2009-01-12 09:05:25 |
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author |
  
 |
Περίμενα να περάσουν μερικές μέρες από τον 'σαρωτικό' όπως πιθανώς να θέλανε οι περισσότεροι στην Ελλάδα ανασχηματισμό και να διαβάσω κρίσεις και επικρίσεις πριν γράψω κάτι και όπως συχνά αναφέρω η απόσταση σαφώς αμβλύνει τα γεγονότα. Το περίεργο για άλλη μια φορά είναι ότι θέλω δεν θέλω είναι σαν να βλέπω την ιστορία να επαναλαμβάνεται γυρνώντας με σ5την δεκαετία του 80 και τους περίφημους ανασχηματισμούς του Αντρέα που συνήθως είχαν σαν στόχο τους μνηστήρες της εξουσίας του παρά τη προώθηση ή την αλλαγή κάποιας πολιτικής.
Σε αυτό τον ανασχηματισμό όμως έχουμε και κάποιους νεωτερισμούς κατά τη γνώμη μου ανησυχητικούς και σημαντικούς. Κατ' αρχή όλος ο ανασχηματισμός έγινε για ένα και μοναδικό λόγο, για να αναδομήσει και όχι ανασχηματίζει την εικόνα μιας κυβέρνησης που φαίνεται να βγήκε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας που με τόση προσπάθεια είχε προσπαθήσει να κρύψει ο ίδιος ι σημερινός αρχηγός του συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Τώρα εδώ βρίσκεται ένα ακόμα σημείο αναφοράς, ο Καραμανλής πολύ θα ήθελε η Νέα Δημοκρατία του 21ου αιώνα να είναι ένα σύγχρονο συντηρητικό κόμμα όπως αυτά της Γερμανία, της Γαλλίας, της Αγγλίας ή ακόμα και της Ιταλίας αλλά με τις ίδιες τις επιλογές του κατάντησε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πιο αναχρονιστικό και δεξιό ακόμα και από αυτό της περιόδου Ράλλη.
Αλλά για να επανέλθουμε η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη είχε ρίξει την Ελληνική κοινωνία σε μια συνεχή οικονομική μιζέρια και ο κόσμος δεν μπορούσε να δει λύσεις έτσι η παρουσία του νέου Καραμανλή που υποσχόταν λύσεις, βοήθεια και φυσικά στις δεκάδες υποψίες κατάχρησης και διαφθοράς φάνηκε στον κόσμο σαν λύση μονόδρομος και πανηγυρικά του έδωσε την εξουσία. Η παρουσία του καθηγητή Αλογοσκούφη στο υπουργείο οικονομικών έδωσε ελπίδες σε αυτούς που ψηφίσαν την επάνοδο της Νέας Δημοκρατίας και η επιβεβαίωσή αυτού που ψιθυριζόταν χωρίς αποδείξεις ότι η κυβέρνηση Σημίτη είχε κοροϊδέψει τους πάντες ακόμα και τους Ευρωπαίους εταίρους έκανε τους περισσότερους να νιώσουν επιβεβαιωμένοι και ανακουφισμένοι όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται και έδωσε μεγάλη περίοδο χάριτος στην νέα φιλελεύθερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Πέντε χρόνια μετά με την μιζέρια πια να έχει αγγίξει το όρια της συμφοράς και την Ελληνική οικονομία να ολισθαίνει στα όρια τριτοκοσμικής χώρας ο καθηγητής Αλογοσκούφης ουσιαστικά εκπαραθυρώνεται και αυτή η εκπαραθύρωση ονομάζεται ανασχηματισμός αποδεικνύοντας ότι ο Κώστας Καραμανλής μπέρδεψε το Playstation και το ψηφιακό παιχνίδι “Γίνε κι εσύ πρωθυπουργός, μπορείς!”με την πραγματικότητα. Με μια διαφορά που τώρα την αντιλαμβάνεται, ότι στα ψηφιακά παιχνίδια έχεις και δεύτερη και τρίτη και τέταρτη ευκαιρία, στην πραγματικότητα και παίζοντας με τις ζωές των πολιτών έχεις μόνο μια ευκαιρία και εάν είσαι τυχερός δύο, ο Καραμανλής ουσιαστικά ξόδευσε άστοχα αν όχι ανόητα όλες τις ευκαιρίες που είχε.
Ο Αλογοσκούφης πραγματικά αποτελούσε βαρίδι για την κυβέρνηση παίρνοντας υπ\ όψιν ότι αυτή είναι προεκλογική κυβέρνηση με τις Ευρώ-εκλογές πίσω από την πόρτα και τις κοινοβουλευτικές να χτυπάνε την πόρτα μετά από τόσα σκάνδαλα που ήρθαν και κανένας δεν ξέρει πόσα πρόκειται να έρθουν. Αλλά η αποπομπή ενός βασικού υπουργού όπως αυτή του Αλογοσκούφη όσο κι εάν προσπάθησαν να κουκουλώσουν με τη δικαιολογία του ανασχηματισμού δεν παύει να είναι άλλη μια προσωπική αποτυχία για τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.
Οι αναλύσεις περί δελφίνων, Ντόρα, Αβραμόπουλου και του νέου υποψηφίου από τα παλιά Αντώνη Σαμαρά ηχούν περισσότερο σαν συνομοσιολογία που έχει γίνει συνήθειο στα Ελληνικά ΜΜΕ παρά μια πραγματικότητα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν τελείωσε από την αρχηγεία της Νέας Δημοκρατίας. Το κυβερνών κόμμα θα περάσει σίγουρα από μια σημαντική κρίση μετά το τέλος της περιόδου εξουσίας αλλά εγώ πιστεύω ότι δεν ήρθε ακόμα ή ώρα ούτε για τον Αβραμόπουλο ούτε για την Ντόρα και θα μου επιτρέψετε να πιστεύω ότι και οι δυο του θα ακολουθήσουν την μοίρα του μέντορά τους να πρωταγωνιστούν αλλά ποτέ να μην απολαύσουν τον πρωθυπουργικό θώκο. Για τον Αντώνη Σαμαρά κρατάω τις επιφυλάξεις μου γιατί συγκρινόμενος με τους δύο προαναφερόμενους είναι ο μόνος που έχει σχέση με τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας και πιθανώς ο μόνος που μπορεί να φέρει το κόμμα στον 21ο αιώνα.
Άρα ο μοναδικός που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον μπορεί να προσφέρει την αίσθηση σταθερότητας και θα μπορούσε να γίνει ο απαραίτητος μεταβατικός κρίκος εξουσίας για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Γιώργος Σουφλιάς. Και αυτό το αντιλαμβάνεται και ο Κώστας Καραμανλής δίνοντας του εξουσίες αντιπροέδρου ουσιαστικά στη νέα κυβέρνηση.
Τώρα για τον καινούργιο υπουργό οικονομικών κύριο Παπαθανασίου, ελπίζω να συγχωρέσετε την κρίση μου δεν είναι δείγμα ελιτισμού ή κάτι παρόμοιο αλλά δεν θεωρώ προσόν για ένα υπουργό την έλλειψη θεωρητικής κατάρτισης αλλά καλή γνώση της αγοράς. Το πτυχίο σίγουρα δεν κάνει τον επαγγελματία αλλά σε τόσο κρίσιμες θέσεις σίγουρα δίνει την απαραίτητη θεωρητική βάση και δεν θα έκανες ποτέ κάποιον υπουργό υγείας επειδή ξέρει να κάνει τεχνητή αναπνοή, αν και ο Καραμανλής έκανε υπουργό υγείας τον Αβραμόπουλο, ούτε υπουργό παιδείας κάποιον επειδή έχει πάει σχολείο, αν και έκανε υπουργό τον Άρη Σπηλιωτόπουλο!
Κατά τα άλλα οι επιλογές των νεοφερμένων ήταν μάλλον ατυχείς αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν επιλογές ή αυτές που υπάρχουν μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνες ή γελοίες όπως αυτή του ανεκδιήγητου Βαρβιτσιώτη ή από την άλλη πλευρά του άοσμου και ανύπαρκτου μέχρι τώρα στα πολιτικά δρώμενα Γιώργου Κοντογιάννη που το μόνο που μπορούν να δείξουν για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στην κυβέρνηση είναι το νεαρό της ηλικίας τους. Η παραμονή άλλων όπως αυτή του Παυλόπουλου και Στυλιανίδη έγιναν για λόγους ισορροπιών άρα ...μούφα ο ανασχηματισμός.
Τι απομένει; Να δούμε τι θα φέρουν οι Ευρώ-εκλογές, εάν επαληθευτούν οι έρευνες που παρουσιάζουν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται και πόση είναι αυτή η διαφορά ώστε να σπρώξει τον Καραμανλή σε εθνικές εκλογές και τέλος εάν οι Έλληνες θα συνεχίζουν να διαλέγουν τον μονόφθαλμο ανάμεσα στους τυφλούς και κρίνοντας τους υπόλοιπους υποψήφιους δυστυχώς ο μονόφθαλμος προς τον παρόν είναι ο αποτυχημένος πρωθυπουργός όσο τρελό κι αν ακούγεται αυτό!
Καραμανλής Thanos_Kalamidas Ovi |
|
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author |
|
|
|