Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Visit Ovi bookshop - Free eBooks  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
Ovi Language
Books by Avgi Meleti
The Breast Cancer Site
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
International Red Cross and Red Crescent Movement
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Karamanlis in Salonica
by Thanos Kalamidas
2008-09-08 08:12:02
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon

Φαντάζομαι ότι τις τελευταίες ώρες δημοσιογράφοι, αναλυτές και bloggers θα έχουν βάλει φωτιά στα πληκτρολόγια τους μετά την καθιερωμένη ομιλία και συνέντευξη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην έκθεση της Θεσσαλονίκης. Έτσι ότι κι αν πω εδώ δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το μόνο που κάνω είναι να εναποθέτω μια σειρά από σκέψεις περισσότερο για να ξεδιαλύνω τις προσωπικές μου διαπιστώσεις παρά για να βγάλω όποιας μορφής συμπεράσματα.

Βλέπετε η απόσταση έχει αρκετά αρνητικά αλλά έχει και τα θετικά της. Μακρυά από την καθημερινή υστερία και μιζέρια των Ελληνικών ΜΜΕ έχεις κατά κάποιο τρόπο ποιο καθαρό μυαλό να ακούσεις και παράλληλα ζώντας σε μια διαφορετική μορφής κοινωνία όπως αυτή η Σκανδιναβική έχω την πολυτέλεια της χαλαρής ανάγνωσης της πραγματικότητας.

Αλλά ας ξεκινήσω από μια προσωπική έκπληξη, υπάρχει ακόμα η έκθεση Θεσσαλονίκης; Ποιος είναι ο σκοπός της και ποιοι συμμετέχουν; την έκθεση την έχω επισκεφτεί δύο φορές και αυτό τη δεκαετία του 80 και παραδέχομαι από τότε μου φαινόταν αδιάφορη μιας και το μόνο που έκανε ήταν να προωθεί σε ένα πολλές φορές εντεταλμένο κοινό τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μιας και τα περισσότερα περίπτερα ήταν κρατικά ή να δίνει στοιχεία για την αντιπολίτευση να γκρινιάζει. Παράλληλα και εκεί ήταν το πιο σημαντικό επίτευγμα της έκθεσης, η ευκαιρία για να γνωρίσουμε όλοι μας την νυχτερινή ζωή της συμπρωτεύουσας και τους λίγο γνωστούς για τους Αθηναίους αλλά μυθικούς ήδη λαϊκούς τραγουδιστές Καρρά και Μαριώ.

oviΑλλά η δεκαετία του 80 ήταν το κάτι άλλο, οι BeeGees μεσουρανούσαν με το ...stay alive και ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός χόρευε ζεμπέκικο στο ρυθμό της Ρίτας Σακελαρίου, μια περίοδος από πλαστικό και σιλικόνη. Μέσα στο σύνδρομο του kitch που κυριαρχούσε στην Ελληνική κοινωνία η έκθεση της Θεσσαλονίκης έδενε απόλυτα. 'Άλλωστε την εποχή εκείνη ακόμα και η συνείδηση των Ελλήνων ήταν από πλαστικό και το πολυτεχνείο είχε ήδη μεταμορφωθεί σε σχολική γιορτή και ευκαιρία για κοπάνα, το δε 'ψωμί, παιδεία, ελευθερία' είχε γίνει αντιπαροχή ή αυτοκίνητο και δη τεσσάρων τροχών.

Αλλά δεν ζούμε πια στη δεκαετία του 80 είμαστε δύο δεκαετίες μετά και εκεί είναι που η σημερινή Ελλάδα και οι πολιτικοί της με τρομάζουν περισσότερο. Φαίνεται ότι δεν το έχουν καταλάβει ότι ζούμε στο 2008 και ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο; Ότι καταφέρνουν να μπερδέψουν σε θεωρητικό επίπεδο και τον κόσμο. Το θεωρητικό επίπεδο το τονίζω γιατί όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού ο καθένας καταλαβαίνει σε ποια χρονιά βρίσκεται πρακτικά αλλά όταν βλέπει τις οθόνες της τηλεόρασης σε όλα τα κανάλια να παίζουν Καραμανλή τότε νιώθει ότι βρίσκεται αλλού.

Αλλά είπαμε εγώ είμαι κυριολεκτικά αλλού και τα κριτήρια μου διαφέρουν. Μετά όμως το 80 μου ξαναεπιτέθηκε, θυμάστε εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 80, όταν η Ελλάδα κυριολεκτικά βυθιζόταν στα σκάνδαλα με το θέμα Κοσκωτά την κορυφή του παγόβουνου και τις μίζες να μπαίνουν από παντού, την αγορά του αιώνα να βυθίζει την Ελλάδα στο χρέος και υπουργοί, γραμματείς και φαρισαίοι να αποκτούν βίλες και τραπεζιτικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Δημοσιογράφους να κατηγορούν περισσότερο από πίκρα παρά από έρευνα συναδέλφους τους ότι τα πήραν από τον Κοσκωτά ενώ αυτοί μείναν απ' έξω από τη μοιρασιά – τραγικό βέβαια αλλά και αυτοί που τρώγανε και αυτοί που θελαν να φάνε ξέραν καλά ότι όλα ήταν από τις τσέπες του Ελληνικού λαού – και κομματικά στελέχη να κατακρεουργούν το δημόσιο χρήμα. Και στην κορυφή όλων αυτών ο Μένιος, ο αείμνηστος Κουτσόγιωργας ή ο Αντ-αυτού να κατηγορεί την δεξιά που άφησε καμένη γη!!! Και αυτό στη μόλις δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Για προσπαθήστε να θυμηθείτε λιγάκι, δεν ξεπηδάει ένας αλλάζοντας υφυπουργός τύπου και ένας υστερικός υπουργός δημοσίας τάξεως; Θυμηθείτε κάποιους υπουργούς παρά τον πρωθυπουργό που μόνιμα δάνειζαν στον περίγυρο τους δισεκατομμύρια ενώ πριν την άνοδο του ΠΑΣΟΚ δεν τους ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους.

Τώρα θα μου πείτε γιατί τα θυμάμαι όλα αυτά. Μα για κοιτάξτε γύρω σας, για ακούστε τι είπε ο πρωθυπουργός, για δείτε τις απαντήσεις που έδωσε στα ΜΜΕ! Για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ και η καμένη γη που άφησε πίσω του και όπου δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ, φταίει η διεθνής συγκυρίας και όλα αυτά συνοδευμένα με τις ανάλογες κορώνες για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η πολιτική από τους αρχαίους χρόνους – για να χρησιμοποιήσω κι εγώ ένα cliche – είναι περισσότερο θέμα ηθικής παρά νομιμότητας, ο αυτοκράτορας Αύγουστος ήταν αυτός που τόνισε ότι δεν φτάνει να είναι η γυναίκα του Καίσαρα τίμια αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια. Τα κροκοδείλια δάκρυα του υπουργού από το κότερο ότι πρέπει και αυτός να θρέψει τα παιδιά του σε ένα λαό που πεινάει είναι η αποθέωση υποκρισίας μιας ολόκληρης κοινωνίας που έχει γαλουχηθεί και συνεχίζει να γαλουχεί τα παιδιά της με το αξίωμα, δεν έχει σημασία τι είσαι αλλά το ποιόν ξέρεις και όλοι ζούμε για μια αρπαχτή!

Ο κύριος Καραμανλής είναι ακατάλληλος για πρωθυπουργός της Ελλάδας και αυτό μην παρθεί σαν μια αντιπολιτευτική κορώνα γιατί θεωρώ τον Παπανδρέου ακόμα χειρότερο. Και οι δυο τους ακόμα και εν αγνοία τους είναι παραδοσιακά κομμάτι της διαπλοκής και αυτό θα εκλείψει από την Ελληνική πολιτική ζωή μόνο όταν απουσιάσουν αυτά τα κομματικά τζάκια. Φυσικά δεν θεωρώ υποψήφιο τον φασιστοθρεμένο Καρατζαφέρη ή τον άνθρωπο βιτρίνα του Συνασπισμού. Το ΚΚΕ και η Παπαρήγα είναι εκτός ανταγωνισμού, αυτοί κυριολεκτικά ζουν στο κόσμο τους. Τι απομένει; Ίσως αν θέλουμε να παραμείνουμε στην υπαρκτή πολιτική σκηνή να πρέπει να κοιτάξουμε τους νεότερους πολιτικούς, αυτούς που μπήκαν στην πολιτική ανεξαρτήτως πολιτικών θέσεων για τις ιδέες τους αν υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν διαβρωθεί ακόμα ή ίσως ακόμα καλύτερα να ήρθε η ώρα για την Ελλάδα να βρει τον δικό της Obama και την πραγματική αλλαγή!


    
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(3)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

Emanuel Paparella2008-09-08 10:04:34
Indeed, Thanos. If your article was not all Greek to me, you have it exactly on target: Caesar’s wife ought not only be an honest woman but even appear an honest woman. To change the metaphor a bit: where there is smoke, chances are there is fire too. The Greek Prime Minister Karamanlis does not need to travel to America to get the inspiration of new politicians such as Obama or Biden. All he needs to do is travel back in time some 24 centuries ago and read and meditate on Plato’s Apology where Socrates says to his accusers and interlocutors (and I paraphrase from the original Greek here): gentlemen, the issue is not whether I live or die, for we all die, the issue rather is whether or not corruption gets a hold of you, for she is faster than death, and once she has you in her grip she is leery to let you go. Undoubtedly the ancient Greeks taught us well about virtues and vices and the most important principle on virtues and vices is that virtue cannot be taught to those who think that Machiavellian cleverness is the most important endowment of a politician and that the best that a philosopher (a lover of wisdom) can do is to be a good mid-wife and deliver the baby (truth). Unfortunately, that kind of baby is often aborted by today’s unprincipled politicians.


Thanos2008-09-08 19:01:25
Unfortunately is not only Greek phenomenon politicians using the power constitutions and the people give them to become rich and arrogant. And (I’m sorry but it is in Greek) I cannot think any solution for that since politics nowadays has become all about money and the politicians instead of been the servants of the public have become the masters of the public money!!! Perhaps Obama will show the way but as a cynic I have my doubts!


AP2008-09-09 00:32:19
It's impressive, the talent you have to totally mix up subjects and misuse words, Paparella, just with one single purpose... to criticize and show you're right in distorted ways. It must have taken you some years, to train to be so subreptitious.


© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi