Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Apopseis magazine  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Stop human trafficking
Ovi Language
Michael R. Czinkota: As I See It...
The Breast Cancer Site
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
International Red Cross and Red Crescent Movement
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Some thoughts on the Greek fires (In Greek)
by Dimitra Karantzeni
2008-04-29 08:40:25
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon

ovi_fires01_400Το περυσινό καλοκαίρι, χιλιάδες συμπολίτες μας έζησαν εφιαλτικές στιγμές. Είδαν το βιός τους να τυλίγεται στις φλόγες, πολλοί από αυτούς έχασαν και την ίδια τους τη ζωή, εκατοντάδες οικογένειες ξεκληρίστηκαν. Ο κρατικός μηχανισμός για άλλη μία φορά επιβεβαίωσε την ανικανότητά του. Κι αφού η Ελλάδα μετρούσε τους νεκρούς της, ο Πρωθυπουργός της χώρας, φόρεσε τα καλά του, και με τις κάμερες να εστιάζουν στα σχεδόν δακρυσμένα μάτια του, κήρυξε όλους τους νομούς της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προσφέροντας άμεση και μη γραφειοκρατική απονομή 3.000 ευρώ ανά οικογένεια. Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε με τη σειρά του μια ατέλειωτη λίστα από μέτρα που θα απάλυναν με κάθε τρόπο τον πόνο των πυροπαθών.

Τι συνέβη όμως στην πράξη, στους 7 μήνες που μεσολάβησαν από το σβήσιμο και της τελευταίας εστίας φωτιάς; Όλα βαίνουν καλώς, σύμφωνα με τις πομπώδεις και γενναιόδωρες ανακοινώσεις των ιθυνόντων;

ΟΧΙ. Από τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε στις 09/04/08 το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκύπτει ότι στο νομό Ηλείας, μία από τις περιοχές που καταστράφηκαν στο μέγιστο βαθμό, έχουν υποστεί ολική καταστροφή 199 κατοικίες και άλλες 266 χρειάζονται επισκευές.. Το ίδιο το υπουργείο όμως αποκαλύπτει ότι ως τώρα έχουν υποβάλει μελέτες για την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας μόνον 93, ποσοστό 46% αλλά έχουν εγκριθεί οι 49, που σημαίνει ότι σε δρόμο αποκατάστασης βρίσκεται το 24,6% των πληγέντων. Για τις επισκευές κατοικιών έχουν υποβληθεί 83 φάκελοι, το 31% του συνόλου, από τους οποίους έχουν εγκριθεί οι 38, που αντιστοιχεί στο 14% των δικαιούχων. Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ αποδίδει την καθυστέρηση στο γεγονός ότι το 70% των δικαιούχων δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών.

ovi_fires02_400Οργισμένοι και αγανακτισμένοι είναι από την άλλη, οι κάτοικοι του νομού Ηλείας και των γύρω περιοχών. Μεγάλο μέρος των κονδυλίων δεν έχει εκταμιευτεί, οι περιοχές αφέθηκαν στο έλεός τους, η αγροτική παραγωγή πάσχει, και ο κίνδυνος ερήμωσης του τόπου να είναι πλέον ορατός.

«Το τριχίλιαρο εξανεμίστηκε, δεν έφθασε σχεδόν για τίποτα» λένε χαρακτηριστικά.

«Η Πολιτεία έχει ακολουθήσει την οδό της λήθης για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, τέσσερις μήνες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή... Αδιαφορία απέναντι στα αιτήματα των αρχών, εγκατάλειψη των υπεσχημένων προς τους κατοίκους, και αποσπασματικότητα στις όποιες πρωτοβουλίες αναπτύσσονται χαρακτηρίζουν την πολιτική και οργανωτική στάση της κεντρικής διοίκησης».

«Η πολιτεία κωφεύει στις εκκλήσεις μας για ταχύτερη εκταμίευση και παροχή των απαραίτητων οικονομικών μέσων» τονίζει ο νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας.

«Απλώς ικανοποιητική και στη λογική της άμεσης ανακούφισης» χαρακτήρισε τη πολιτική παροχών προς τους πυροπαθείς και ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Πανταζής Χρονόπουλος.

 

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ EΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ GREENPEACE, kύριο Κρίτωνα Γούζιο

Από την Δήμητρα Καραντζένη

Οι πυρκαγιές του 2007 άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές, πολλές από τις οποίες θεωρούνται μή αναστρέψιμες, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Ποια είναι η αποτίμησή ως προς το εύρος της φυσικής αυτής καταστροφής;

Το δάσος της Πάρνηθας αποτελούσε ένα από τους κύριους μηχανισμούς μείωσης της θερμοκρασίας του αέρα που έρεε από τον Βορρά προς την Αθήνα. Ο ψυχρός αέρας δρόσιζε τα βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα της πόλης που πάντα ήταν πιο δροσερά από το κέντρο ή τα δυτικά προάστια. Ο αέρας πια δεν θα περνά πάνω από το δάσος αλλά από μια καμένη μαύρη έκταση. Δεν θα ψύχεται αλλά αντίθετα θα θερμαίνεται και πολύ μάλιστα. Η Αθήνα πέρα από την θαλάσσια αύρα δεν θα έχει άλλους μηχανισμούς μείωσης της θερμοκρασίας της. Το πρόσθετο θερμικό φορτίο που θα δεχτεί η πόλη θα είναι παραπλήσιο με αυτό που δημιουργεί η κίνηση των αυτοκίνητων. Απλά, είναι σαν να διπλασιάσαμε τα αυτοκίνητα στο λεκανοπέδιο.

ovi_fires08_400Πώς εξελίσσεται σήμερα η επιχείρηση αποκατάστασης των καμμένων εκτάσεων, οικισμών, εγκαταστάσεων, η αναδάσωση; Τι προβλήματα προκύπτουν; Πώς κρίνετε το μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης;

Σε αυτή την ερώτηση δεν έχω κάποια απάντηση γιατί το θέμα δεν αφορά άμεσα τις εκστρατείες μας και δε διαθέτουμε την κατάλληλη τεχνογνωσία.

Η συμβολής της Greenpeace σε όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι αξιοσημείωτη. Ωστόσο, υπάρχει στήριξη από τους κρατικούς φορείς, κίνητρα, παροχές, που να διευκολύνουν το έργο σας;

ovi_fires06_400Για να είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι, έχουμε κάνει μια συνειδητή επιλογή: δε δεχόμαστε χρήματα από διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις, πολιτικά κόμματα ή εταιρίες. Μοναδική πηγή εσόδων μας είναι οι ενεργοί πολίτες που αγωνιούν και αγωνίζονται για το περιβάλλον, υποστηρίζοντας το έργο μας.

Η απώλεια πολύ μεγάλων δασικών εκτάσεων, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και την αναθέρμανση του πλανήτη, κρίνονται από πολλούς μελετητές και ειδικούς επιστήμονες ανησυχητικά για το φετινό καλοκαίρι. Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης που προτείνετε ώστε να μην επαναλειφθεί κάτι αντίστοιχο με τις περυσινές πυρκαγιές στο μέλλον;

Αν αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τους συνήθεις τρόπους τότε θα ενισχύσουμε τον ήδη υπάρχοντα φαύλο κύκλο
ζέστη-->περισσότερα κλιματιστικά-->περισσότερη ζέστη. Συνεπώς είναι άμεση πλέον η ανάγκη να μειώσουμε το θερμικό ισοζύγιο της πόλης. Τα πιο βασικά μέτρα είναι απλά :

-Μετατροπή των ελευθέρων και αδόμητων χώρων της Αθήνας σε ψυχρές οάσεις.

-Προώθηση των Μέσων Συλλογικής Μεταφοράς

-Περιορισμός στο μέγιστο δυνατόν της οικοδόμησης, κυρίως στην βόρεια και ανατολική Αττική και θέσπιση προδιαγραφών ώστε τα νέα κτίρια να παρουσιάζουν βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.

-Μείωση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της πόλης με χρήση φυτεμένων στεγών και ψυχρών χρωμάτων στις οροφές των κτιρίων. Έχει αποδειχθεί ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να μειώσει την θερμοκρασία της πόλης έως και 3οC.

-Χρήση ψυχρών υλικών στους δρόμους, πεζοδρόμια, και κοινόχρηστους χώρους.

-Μια τέτοια δέσμη μέτρων θα μπορούσε να ανακουφίσει αισθητά το θερμικό καθεστώς της πόλης. Αρκεί οι αποφάσεις και η υλοποίηση να γίνει τάχιστα. Η Αθήνα είναι πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ovi_fires11Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι πέρα από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, χιλιάδες εθελοντές, με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής, προσεφέρθησαν να παράγουν έργο, σώζωντας ανθρώπινες ζωές και περιουσίες;

Ήταν πάρα πολύ ενθαρρυντικό αλλά θα ήταν καλύτερα να υπήρχε πρόληψη παρά να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Αναδείξετε μας επιγραμματικά, ένα ακόμη ζήτημα περιβαλλοντικής φύσεως, που δεν έχει δει ακόμη το φως της δημοσιότητας, και θεωρείτε πως θα έπρεπε να κοινοποιηθεί με στόχο μία ενδεχόμενη κινητοποίηση μετά από τη δική σας ενημέρωση και παρότρυνση.

Ένα θέμα που είναι πολύ σοβαρό είναι η παραγωγή, εμπορία, χρήση και τελικά η απόρριψη πολλών χημικών ουσιών. Αναγνωρίζεται πλέον σαν μια παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Παρ' όλα αυτά πάνω από 100.000 διαφορετικές χημικές ενώσεις βρίσκονται σε χρήση παγκοσμίως και ο αριθμός τους αυξάνει συνεχώς. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και μπορούν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Τόσο ο άνθρωπος όσο και οι υπόλοιποι ζωντανοί οργανισμοί έρχονται σε επαφή με αυτές, είτε με την άμεση χρήση διαφόρων προϊόντων, π.χ. καλλυντικά, είτε με την τροφή, την εισπνοή και το νερό. Αν και υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, πολλές από τις ουσίες αυτές συνεχίζουν να απειλούν την υγεία και το περιβάλλον. Χάρη στις δράσεις της Greenpeace, οι τοξικές αυτές ενώσεις απαγορεύτηκαν, με την υπογραφή της Συνθήκης της Στοκχόλμης, το 2001.

ovi_fires05_400Τέλος, θεωρείτε ότι ο Έλληνας πολίτης είναι αρκετά συνειδητοποιημένος όσον αφορά στα περιβαλλοντικά προβλήματα; Προς ποια κατεύθυνση θεωρείτε ότι πρέπει να κινηθούν οι αρμόδιοι φορείς, ώστε να ευαισθητοποιήσουν το κοινό; Ποια είναι η δική σας δραστηριοποίηση επί του συγκεκριμένου ζητήματος;

Ο Έλληνας πολίτης δεν έχει καθόλου περιβαλλοντική παιδεία και ενημέρωση και εκεί πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειες των αρμόδιων φορέων.Εκεί εστιάζονται πολλές από τις προσπάθειες μας όπως για παράδειγμα η εκστρατεία μας για το κλίμα και την εξοικονόμηση ενέργειας www.stopclimatechange.gr .

Πολύ ωραία, σας ευχαριστώ θερμά για τη σύντομη αυτή κουβέντα. Εύχομαι το έργο σας να συνεχιστεί ακάθεκτα, προσφέροντας στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Η παρουσία σας είναι πολύτιμη.

Σας ευχαριστώ πολύ.


    
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(1)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

Sevil Stathoula2008-05-04 02:31:23
Unfortunately we live in a world which is being destroyed by our own hands.
The authorities are all talk and no action. Innocent people are the ones paying the for the actions of the unscrupulous and unreliabe, criminals of nature. If we don't care then shortly there will be nothing to care about. Nature will be destroyed.


© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi