Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Stop human trafficking  
Ovi Bookshop - Free Ebook
worldwide creative inspiration
Ovi Language
George Kalatzis - A Family Story 1924-1967
Stop violence against women
Murray Hunter: Opportunity, Strategy and Entrepreneurship
International Red Cross and Red Crescent Movement
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
A survey with many edges (in Greek)
by Thanos Kalamidas
2008-03-09 08:49:34
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon
Πριν από λίγες μέρες έγραψα για τον Τσίπρα με τον τίτλο 'το φαινόμενο Τσίπρας' και στο τέλος έγραφα ότι η γλώσσα του που μου θύμισε λίγο από ΚΝΕ της δεκαετίας του 70 με ενόχλησε. Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις στην Ελλάδα φαίνεται ότι είμαι από τους λίγους που ενοχλήθηκαν με την γλώσσα του και κατ' επέκταση τον τρόπο σκέψης του μιας και χάρης σ' αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 18% της προτίμησης των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Το 18% του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται δεν οφείλεται στον Τσίπρα σε εμάς τους παλαιότερους έφερε αναμνήσεις '76 όταν το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα Παπανδρέου έκανε αντίστοιχους αριθμούς στις εκλογές, ένα ΠΑΣΟΚ που σταδιακά την επόμενη τετραετία ουσιαστικά κατάπιε την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Μαύρου, την τότε αξιωματική αντιπολίτευση και στη συνέχεια την μοιράστηκε με την ΝΔ του Κ. Καραμανλή, του θείου. Σημειολογικά και μόνο, ο σημερινός πρωθυπουργός δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τον συνονόματό του θείο, ούτε ο υιός Παπανδρέου έχει καμία σχέση με τον πατέρα του και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Η επόμενη σκέψη θα θυμίσει λίγο ποδόσφαιρο, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στις λύσεις που έφερε ο Τσίπρας ή στην ανικανότητα των υπολοίπων να δώσουν λύσεις; Ο Τσίπρας, και αυτό σαφώς είναι προσωπική άποψη, σε επίπεδο προτάσεων δεν έφερε τίποτα καινούργιο ή τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έχει να δείξει τίποτα καινούργιο. Αυτό που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εκλογή του Τσίπρα στην προεδρία ου ήταν η ελπίδα στο όνειρο, η ελπίδα στην αλλαγή.

Στην τριαντάχρονη ιστορία του ο ΣΥΡΙΖΑ/Συνασπισμός/ΚΚΕεσ. έδειξε πολλές φορές αντίστοιχη συμπεριφορά, οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις με ομιλητή τον Λεωνίδα Κύρκο ήταν μοναδικές σε παλμό και πλήθος, παρ' όλα αυτά ο ίδιος ο Λεωνίδας Κύρκος άλλες φορές εκλεγόταν βουλευτής και άλλες όχι κι όταν εκλέγετο το ΚΚΕεσ. παραληρούσε από τα πανηγύρια. Αυτό για να υπενθυμίσω ότι ναι μεν οι σφυγμομετρήσεις αλλά, και το αλλά είναι μεγάλο, στη πράξη ο κόσμος ψήφισε διαφορετικά και αυτό παραδέχομαι ότι είναι ένα μοναδικό φαινόμενο που ο ΣΥΡΙΖΑ/Συνασπισμός/ΚΚΕεσ. κατέχουν. Άρα αυτή η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν προειδοποίηση στα δύο κόμματα που φυσικά όταν έρθει η ώρα των εκλογών όπως κάθε φορά θα χαθεί μέσα στη πόλωση που θα δημιουργήσουν τα δύο κόμματα.

Τώρα η περίπτωση του ο Τσίπρας να έχει δώσει όλη αυτή την ώθηση στο κόμμα και πραγματικά τα νούμερα των σφυγμομετρήσεων να αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Παραδέχομαι ότι και βάση αυτών που ανέφερα προηγουμένως δεν είμαι σίγουρος, από την άλλη θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εκλογή Χριστοφιά στην Κυπριακή προεδρία διώχνει τη φοβία που νιώθει ο πολύς κόσμος προς ένα κόμμα αμιγώς αριστερό και δη κομουνιστικό. Ίσως μέσα στη αβεβαιότητα που εμπνέουν τα άλλα κόμματα με τα θολά τους προγράμματα και το άλλα λέμε άλλα κάνουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το μόνο κόμμα που έχει συγκεκριμένες προτάσεις αν και πολύ αμφιβάλω αν κανένας έχει διαβάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπα και παραπάνω δεν θα πρέπει να θεοποιούμε τον Τσίπρα, αυτό που χρειάζεται ο Έλληνας μέσα στο κυκεώνα πιέσεων που δέχεται καθημερινά είναι η ελπίδα και το όνειρο και αυτό ακριβώς δίνει ο Τσίπρας σαν έννοια και όχι σαν πρόσωπο.

Τέλος η κατάσταση με τα δύο άλλα κόμματα. Η ΝΔ έχει καταφέρει το απίθανο ακόμα και για την Ελληνική πολιτική πραγματικότητα, μήνες μετά τις εκλογές έχει βυθιστεί σε σκάνδαλα και λάθη σε κάθε τομέα. Σίγουρα έχασε αυτό το μεσαίο χώρο που την στήριξε και σταδιακά χάνει την εμπιστοσύνη ακόμα και των παραδοσιακών ψηφοφόρων της. Ο Καραμανλής αποδείχτηκε η πεμπτουσία όλων όσων τον κατηγορούσαν για ανικανότητα και κώφευση μπροστά στα προβλήματα της καθημερινότητας. Ο κ. Καραμανλής είναι απλά απών και όσες φορές εμφανίστηκε ακόμα και στη βουλή έδειξε χαμένος σε μια άλλη δεκαετία και σε μια άλλη παρελθουσών ετών συνθηματολογία. Ανίκανος να αντιμετωπίσει και το πιο μικρό πρόβλημα και πολύ περισσότερο υποχρεωμένος λόγω της οριακής πλειοψηφίας να συμβιβαστεί με αυτούς που κατήγγειλε στο παρελθών παραπαίει μεταξύ πραγματικότητας και παραισθήσεων πρωθυπουργίας. Το Μακεδονικό από ότι φαίνεται εξελίσσεται στην ταφόπλακα της κυβερνητικής του πολιτικής αν και στο συγκεκριμένο θέμα απλά πληρώνει τα σφάλματα όλων των προηγούμενων από το πόλεμο και ύστερα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απλά έχει εξελιχτεί σε γραφικός. Όσα απέρριπτε τις τελευταίες δύο δεκαετίες τα έχει κάνει πράξη σήμερα, ξέχωρα ότι ο ίδιος είναι η πεμπτουσία της οικογενειοκρατίας, ξέχωρα ότι θεωρεί την προεδρία του κόμματος κληρονομικό δικαίωμα έχοντας στελεχώσει το κόμμα με ανθρώπους άυλους, άγευστους και ουσιαστικά πολιτικά ανύπαρκτους το οδηγεί σε ένα διχαστικό συνέδριο που αφήνει αδιάφορους ακόμα και τα παραδοσιακά στελέχη πλην λαμπρών εξαιρέσεων όπως ο γραφικός Τζουμάκας. Τόσο οι προτάσεις του όσο και πολιτικές του επεμβάσεις ακούγονται κούφιες και η απαξίωση της κυβέρνησης Σημίτη φαίνεται τελείως υποκριτική από έναν από τους βασικούς υποστηρικτές της την μακρά περίοδο που ήταν υπουργός εξωτερικών. Τελικά η χαμηλών τόνων συνέχεια του Βενιζέλου αποδείχτηκε στρατηγικά σωστή κίνηση μιας και ο Παπανδρέου φαίνεται να έχει και το σκοινί και την κρεμάλα και να τα καταφέρνει να κρεμαστεί μόνος του. Αν μπορούσε κάποιος να τον περιγράψει χρησιμοποιώντας σύγχρονη σημειολογία θα έλεγε ότι είναι ο απόλυτος αντιπρόσωπος του αυτοκαταστροφικού, δεν-με-αγαπάει-κανένας Emo!

Καραμανλής και Παπανδρέου αποτύχαν εκεί ακριβώς που φαίνεται να πετυχαίνει ο Τσίπρας, στο να εμπνεύσουν ελπίδα και οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις ήρθαν απλώς για να τους το υπενθυμίσουν. Αν θα ακούσουν το μήνυμα; Πολύ αμφιβάλω μιας και στις δύο περιπτώσεις ο βασιλιάς είναι γυμνός και οι αυλές τους δεν τους το λένε.

Για να μην πιστεύεται ότι το ξέχασα, υπάρχει και το ΚΚΕ της κ. Παπαρήγα, βλέπετε στο ΚΚΕ η σημασιολογία του είναι κατευθυνόμενη από τους γενικούς γραμματείς τους, υπήρχε το ΚΚΕ του Ζαχαριάδη, το ΚΚΕ του Φλωράκη και το ΚΚΕ της Παπαρήγα. Η ξύλινη συμπεριφορά παραμένει η ίδια, το μόνο που αλλάζει είναι ο βαθμός σκληρότητας του ...ξύλου. Η κ. Παπαρήγα στερείται της χαρισματικής προσωπικότητας του Φλωράκη παρ' όλο ότι πολλές φορές είναι η μοναδική που αφουγκράζεται και εκφράζει τα προβλήματα του απλού και καθημερινού Έλληνα, αλλά δυστυχώς οι λύσεις που προσφέρει αρμόζουν περισσότερο στη Ρωσία του '30 ή στην Αλβανία του '50 και σίγουρα όχι στην Ελλάδα του 2008. στην περίπτωση του ΚΚΕ η άνοδος θα εξατμιστεί σίγουρα ή προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΠΑΣΟΚ όταν έρθει ή ώρα των εκλογών.

Τα τελευταία χρόνια συνηθίζουμε να μιλάμε για τον μετακινούμενο μεσαίο χώρο που σε αυτόν στηρίζουν κυρίως την προπαγάνδα τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την εκλογή τους, ο Τσίπρας και κατ' επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν ένα καινούργιο χώρο και που αυτός έχει γίνει ο στόχος τους. Είναι αυτός που όταν γίνονται οι μεγάλες απεργίες και πορείες δεν μπορεί να συμμετάσχει γιατί το μεροκάματο του δεν εξαρτάται από το κράτος όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά από τον Πασοκτζή ή ΝΔ-κράτη εργοδότη που πραγματικά τους πίνει το αίμα. Η λούμπεν μικροαστική τάξη που στήριζε παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ έχει μεταμορφωθεί στη τάξη των Καγιέν με τραπεζιτικό δάνειο αφήνοντας πίσω της τον μεροκαματιάρη λαό να κάνει διπλές δουλειές για να αντεπεξέλθει σε ένα μισοπεθαμένο σύστημα υγείας, σε μια παιδεία σε φροντιστηριακό κόμμα και μια αγορά γεμάτη καρτέλ, μυστικές συμφωνίες με πολιτικούς και διεφθαρμένη. Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα και αυτός είναι ο χώρος που ετοιμάζεται να υποκλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ και γι αυτό ο πανικός και στα τρία κόμματα τα οποία βέβαια λανθασμένα θεοποιούν τον Τσίπρα διαφημίζοντας τον τσάμπα!


     
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi