Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Visit Ovi bookshop - Free eBooks  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Ovi Greece
Ovi Language
Murray Hunter: Essential Oils: Art, Agriculture, Science, Industry and Entrepreneurship
Stop violence against women
Murray Hunter: Opportunity, Strategy and Entrepreneurship
Stop human trafficking
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
A letter to the President of the Cypriot Parliament (Greek)
by Mihalis Mihail
2008-01-08 09:30:19
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon

Κύριε Χριστόφια,

Είμαι ένας Κύπριος του εξωτερικού και θέλω να προσφέρω ότι μπορώ στην Κύπρο, και στην Ευρώπη σε θέματα παιδείας, διεθνούς συνεργασίας, οικονομίας και περιβάλλοντος. Αντιλαμβάνομαι ότι οι ελπίδες να διαβάσετε αυτή την επιστολή είναι αμυδρές. Παρόλα αυτά θα επιχειρίσω μέσω της να εξηγείσω τους λόγους που με ώθησαν να επικοινωνίσω μαζί σας.

Δεν πιστεύω στον κουμμουνισμό (ίσως ούτε και σεις πια) όμως πιστεύω ότι είστε από τους λίγους έντιμους πολιτικούς με αρχές όχι στη Κύπρο μόνο αλλά στον κόσμο ολόκληρο. Εκτός από την Κύπρο έχω ζήσει στην Γερμανία, Σαουδική Αραβία, Ουγγαρία, Πολωνία και τώρα στην Αμερική γι΄αυτό μπορώ νομιζω να μιλώ για τον κόσμο με κάποια βαρύτητα ...ίσως αμελητέα! Μέσω της δουλειάς μου και της ενεργής συμμετοχής μου σαν μέλος στο YPO (Young Presidents Organization) είχα την ευκαιρία να γνωρίσω προσωπικά διάφορους πολιτικούς. Ενώ ήμουν ένας απο τους ανώτερους διευθυντές του ΚΕΜΑ έχω δουλέψει πολύ κοντά στον Κο. Βασιλείου για πολλά χρόνια. Μέσω του YPO συμμετείχα σε δείπνα με τον νυν Πρωθυπουργό της Ινδίας, την Πρόεδρο των Φιλιππινών, τον πρόεδρο Κλίντον, και τον Κο. Colin Powel. Έλαβα μέρος σε συνέδρια με τον βασιλια της Ιορδανίας, τον νυν Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό του Πακιστάν, τον νυν Πρωθυπουργό της Ινδίας, 2 πρώην προέδρους των Φιλιππινών και τον νυν Πρωθυπουργό του Καναδά. Παρακολουθώ τις παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις όπως ο κάθε συνειδητός παγκόσμιος πολίτης και τολμώ να ισχυριστώ οτι ιδεολογιστές και αλτρουιστές πολιτικοί σαν εσάς είναι πραγματικά σπάνιο «είδος» και κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Γι’αυτό αποφάσισα να σας γράψω την επιστολη αυτή.

Ελπίζω και εύχομαι να είστε ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ξέρω από ιδίαν πείρα διευθύνοντας εταιρίες απο 15-100 εκατ. US$ ετήσιες πωλήσεις ότι είναι πολυ μοναχικά στη κορυφή. Επίσης με το ρυθμό που προέδροι χωρών η κομμάτων (η ίσως και κοινοβουλίων J) πρέπει να πέρνουν αποφάσεις καθημερινά, πολλές φορές, δεν έχουν τον χρόνο και την πολυτέλεια να αναλύσουν σε βάθος και να αντικατοπτρίσουν τις αποφάσεις τους (πριν τις πάρουν). Θα ήθελα να προσφέρω κάποιες θέσεις/ιδέες στους τέσσερεις προαναφερθέντες τομείς τις οποίες ελπίζω να βρείτε βοηθητικές για την προεκλογικής σας εκστρατείας και μετέπειτα.

Παιδεία

Τέσσερις μέρες σπουδής φιλοσόφων όπως ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Ρουσσώ, ο Χοπς, ο Μακιαβέλι και ο Σωκράτης σε ενα σεμινάριο του Ινστιτούτου Ασπεν στην Τσεχιά (το οποίο οργάνωσα μέσω του YPO) ήταν αρκετές για να διερωτηθώ ποιό έντονα από ότι ποτέ, σε τι κατάντια έχει φτάσει η παιδεία μας. Τι συνέβηκε τα τελευταία 2000 χρόνια στην Ελλάδα και στη Κύπρο? Κατά τις τέσσερις αυτές μέρες τις οποίες περάσαμε συζητώντας φιλοσοφία και «ηγεσία αξιών» με εμπορικούς ηγέτες (προέδρους εταιριών) απο οκτώ άλλες χώρες που ήξεραν περισσότερα από τον υποφαινόμενο και έναν Ελλαδίτη που ήταν παρών για τους Έλληνες φιλοσόφους, νοιώσαμε πραγματική ντροπή. Πιστεύω οτι η ανάμιξη της εκκλησίας στη πολιτεία δεν βοηθήσε. Μου είναι αδιανόητο γιατί η Ελληνική πολιτεία απαρνήθηκε και απαρνείται τα μοναδικά γεννήματα των μυαλών μεγάλων Ελλήνων. Είναι σαν να ντρεπόμαστε για τον Σωκράτη τον Θαλή, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τόσους άλλους γίγαντες διαχρονικούς. Δύο Πακιστανοί και ενας Ινδονήσιος είχαν περισσότερες ώρες μάθημα στο σχολείο για τους Έλληνες φιλοσόφους από ότι εμείς οι δύο! Το σημαντικό σημείο εδώ δεν είναι η Ελληνική ταυτότητα αλλά το curriculum στα Κυπριακά σχολεία. Αν συγκρίνει κάποιος τα σχολεία μας με αυτά άλλων ανεπτυγμένων χωρών θα διαπιστώσει εύκολα ότι αντί να διδασκόμαστε κρίση και πως να σκεφτόμαστε, πως να ανακαλύπτουμε πληροφορίες, και πως να ρωτούμε, απλά μας προσφέρεται στεγνή γνώση και η βαθμοί μας αντικατοπτρίζουν την ικανότητα μας να μαθαίνουμε «παπαγαλεία». Ο Έλληνας συγγραφέας Νίκος Δήμου (που εγραψε το βιβλίο «Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας») συμφωνει απόλυτα με αυτές τις θέσεις (ή μάλλον εγω με αυτόν).

Οικονομία

Το Dubai και η Συγγαπούρη είναι πιστεύω δύο χώρες πρότυπα (μια χώρα και ένα Εμιράτο για την ακρίβεια), τις οποίες η Κύπρος θα μπορούσε να μιμηθεί με επιτυχία. Αυτό που και οι δύο κατάφεραν είναι να δημιουργήσουν οικονομίες βασισμένες σε υπηρεσίες και στην πληροφορική. Μικρές και οι δύο σε μέγεθος η μια με πλούσιους φυσικούς πόρους προσπαθεί να απεξαρτητοποιηθεί η αλλη χωρίς. Ο κοινός παρονομαστής: και οι δύο το κατάφεραν με ηγέτες που εβλεπαν τους εαυτούς τους σαν Ανώτατους Εκτελεστικούς Διευθυντές (CEOs) εταιριών. Ο Πρόεδρος της Κύπρου με Α.Ε.Π. 18 δις. Δολλαρια Αμερικής μπορει να συγκριθεί με τους CEOs των Sara Lee, Staples, και Whirlpool που έχουν ετήσιες πωλήσεις περίπου 18 δις. Οι δε CEOs των Wal-mart, Exxon Mobil, General Motors, Chevron, General Electric διευθύνουν ετήσιους προιπολογισμούς απο 200 μεχρι 350 δις. Δολλαριων εταιρίες που είναι 10-20 φορές μεγαλύτερες απο την Κύπρο σε ετήσια παραγωγή. Ενδεδειγμένες επιχειριματολογικές πρακτικές δουλεύουν το ίδιο καλά σε εταιρίες και σε κράτη παρομοίου μεγέθους. Δυστυχώς δεν βλέπω η κυβέρνηση μας να χρησιμοποιεί γνώση και εμπειρία απο τον κόσμο των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Ενας καθηγητής οικονομολόγος του Harvard Business School σε ένα από τα σεμινάρια του Harvard στα οποία έλαβα μερος είπε κατι πολύ σοφό. Δύο απο τις χώρες BRIC (Brazil, Russia, India, China) οι οποίες ειναι οι τέσσερεις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες μπορουν να περιγραφούν με εννοιες που γεννηθηκαν στη Ρωσσία απο τον Gorbatschov. Η Ινδία έχει Glasnost και πολύ λίγη Perestroika ενώ η Κίνα εχει Perestroika και πολύ λίγη (η καθόλου) Glasnost. Χρειάζεται πολιτική και οικονομική πρόοδο η Κύπρος μας και η κάθε χώρα του κόσμου για να προσφέρει στους πολίτες της υψηλό βιωτικό επίπεδο. Έχω την εντύπωση ότι στην Κύπρο για όλους τους πολιτικούς στο προσκήνιο έχει πολύ περισσότερη σημασία η πολιτική κατάσταση από ότι η οικονομική. Η γνώμη μου είναι ότι ο κουμμουνισμός στην Ανατολική Ευρώπη απέτυχε κατά πρώτιστο λόγο σαν οικονομικό σύστημα εξ’ου και η Κίνα που στηρίζεται σε πρότυπα ελεύθερης οικονομίας ακόμα προοδεύει. Κατ’επέκταση πιστεύω ότι το Κυπριακό όπως και το Παλαιστινιακό πρόβλημα θα ληθούν ευκολότερα αν δωθεί η απαραίτητη προσοχή και έμφαση στις οικονομίες των δύο πλευρών.

Διεθνής Συνεργασία

Οι σύναψη διαπροσωπικών σχέσεων των μελών της κυβέρνησης σε συνδιασμό με πρωτοβουλείες διεθνούς επιρροής και διαμετρήματος (π.χ. Αλ Γκορ και περιβαλλον) μπορούν να βοηθήσουν στη προβολή του Κυπριακού προβλήματος και της Κύπρου γενικότερα σαν κέντρο υπηρεσιών και τουρισμού. Όσο ωφέλιμες μπορούν να είναι προσωπικές συμπάθειες (Reagan-Gorbatschov) τόσο καταστροφικές μπορούν να είναι οι προσωπικές αντιπάθειες (Μακαριος/Καστρο – Kissinger).

‘Οσον αφορά την Έυρωπη πιστεύω ότι κινούμαστε σαν ήπειρος και σαν χώρα προς την σωστή κατεύθυνση, εντούτοις υπάρχουν μεταξύ άλλων δύο σημαντικά σημεία βελτιωσης:

Α) μείωση της γραφειοκρατίας και της άκρατης σπατάλης π.χ. διερμηνείς

Β) χρειάζεται αύξηση των προσπαθειών για παγκόσμια συνεργασία και λιγότερη εστίαση στο γεγονός οτι η ΕΟΚ ιδρύθηκε για να επιτρέψει στην Ευρώπη να γινει παγκόσμια οικονομική και ίσως στρατιωτική δύναμη.

Ο κάθε Ευρωπαίος ηγέτης έχει καθήκον να καθυσηχάσει τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά την ατζέντα της Ευρώπης και να βρει τρόπους προσέγγισης με την Αμερίκη, Ασία, Λατινική Αμερική, Αφρική κ.λ.π. με σκοπό την παγκόσμια ένωση (ουτοπία μεν για τώρα αλλά ετσι ξεκίνησαν όλες οι πραγματικά μεγάλες ιδέες).

Περιβάλλον

Αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι για κάποιο πολιτικό αρχηγό μιας χώρας σαν τη Κύπρο με τόσα προβλήματα για να εστιάση τη προσοχή του (εκτός αν είναι πράσινος). Παρολ’αυτά είναι ίσως το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζει η γη και η ανθρωπότητα σήμερα. Ο κάθε ένας από έμας πρέπει να αναπτύξει περιβαλλοντική συνείδηση ΤΩΡΑ αν αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα. Το να νοιώσουν τα παιδιά μας ότι το σβήσημο του φωτός βγαίνοντας από ένα δωμάτιο είναι υψήστης σημασίας είναι δουλειά της κυβέρνησης και συγκεκριμμένα του Υπουργού Παδείας. Πόσο ανεπτυγμένη ειναι η ανακύκλωση στη Κύπρο? Υπάρχει νόμος που να λέει οτι όλες οι οικοδομές πρέπει να έχουν ηλιακούς θερμαντήρες νερών και χώρων? Ποιός είναι ο βαθμός ενημέρωσης του Κυπριακού λαού για επιχορηγήσεις πηγών εναλλακτικής ενεργειας? Υπάρχουν επιχορηγήσεις για αιολική ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια, ηλιακά κύτταρα, εθανόλη κ.λ.π.? Ποιά είναι η επίδραση το φρακτών στο περιβάλλον? Διαμαρτυρήθηκε η Κύπρος που η ΗΠΑ δεν υπόγραψαν ακόμα την συμφωνία του Κυότο? Υπάρχουν τόσες ερωτήσεις αναπάντητες σ’αυτό το θέμα (δεν αποκλείω να υπάρχουν καλές απαντήσεις για μερικές)....σκεφτήκαμε ποτέ να αφιερώσουμε μια υπουργική θέση εξ’ολοκλήρου στο σημαντικότερο θέμα όλων των εποχών για την διατήρηση του πλανήτη μας?

Θελω να κλεισω την επιστολη αυτη (που κατέλειξε να ειναι πολύ μακρύτερη από οτι λογάριαζα) λέγοντας οτι έρχομαι από οικογένεια «Μακαριακών» από τις Πάνω Πλάτρες οι οποία υποστηρίζει το ΔΗΚΟ. Ο πατέρας μου είναι ενεργό μέλος του κόμματος και στην δεκαετία του ‘80 όταν ήμουν φοιτητής στο Βερολίνο με ενέγραψε σαν μελος του ΔΗΚΟ θεωρώντας οτι δεν ηταν ανάγκη καν να με ρωτήσει (ξέχασε οτι ο ιδιος υποστηρίζει τον Απόλλωνα ενώ εγώ τον ΆρηJ). Με αυτά θέλω να είμαι ξεκάθαρος λέγοντας οτι δεν πιστεύω οτι ένα κόμμα έχει όλες τις σωστές απαντήσεις/θέσεις σε όλα τα θέματα. Πιστεύω ότι ο κάθε πολίτης έχει υποχρέωση να υποστηρίξει τις διάφορες θέσεις με ορθάνοικτα μάτια χωρίς επηρεασμό ως προς το ποιανού κομματος είναι οι θέσεις αυτες. Είναι εντελώς αποδεκτό κατά μένα για ένα πολίτη να αλλάξη το κόμμα που υποστηρίζει εάν δεν συμφωνεί (χωρίς να είναι «ανεμόμυλος») πλέον με την πλειονότητα των θέσεων του. Όπως είναι εντελώς αποδεκτό για κάποιον (όπως εγώ και όπως ο Νίκος Δήμου περιγράφει στο βιβλίο του «Νέοι Έλληνες») να πει : συμφωνώ με το 50% των θεσεων του ΑΚΕΛ, το 25% των θεσεων του ΔΗΚΟ, το 20% των θεσεων του ΔΗΣΥ, το 3% των θεσεων των Πρασίνων κ.λ.π.

Εάν διαβάζεται αυτή τη πρόταση – επιτρέπεται να υποθέσω – ότι διαβάσατε και την υπόλοιπη επιστολή άρα η θεωρία μου για την πάστα από την οπoία είστε καμομένος έχει «εξ’ ημίσεως» επαληθευθεί. Για να επαληθευθεί και το άλλο μισό θα πρέπει να αποδείξετε οτι δέχεστε τη θέση οτι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να είναι σε όλα και πάντα σωστό σαν κόμμα και όταν γίνετε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (οχι εάν) θα επιτρέψετε σε φωνές απο άλλους πολιτικούς χώρους να υπερισχήσουν αν πιστεύτε οτι έχουν δίκιο.

Θα ήταν πραγματική ευχαρίστηση να σας γνωρίσω προσωπικά την επόμενη φορά που θα είμαι στη Κύπρο έστω και για 5 λεπτά.

Με τιμή

Μιχάλης Α. Μιχαήλ

Υ.Σ. Πρόσεξα ότι στις ομιλίες σας προς το κόμμα που είναι δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα του κόμματος προσφονείτε το ακροατήριο με «Συντρόφισσες και Συντρόφοι». Η ταπεινή μου γνώμη είναι οτι αυτό μπορεί να ξενίσει μερικούς πολιτες από άλλες τοποθετήσεις και σαν Υποψήφιος Πρόεδρος της Κύπρου ολόκληρης καλό θα ηταν να αντικατασταθει με Κες και Κοι η Φίλες και Φίλοι η Κύπριες και Κύπριοι η ακομα καλύτερα Συμπολίτες.


    
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi