Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Philosophy Books  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Stop human trafficking
Ovi Language
Murray Hunter: Essential Oils: Art, Agriculture, Science, Industry and Entrepreneurship
The Breast Cancer Site
Murray Hunter: Opportunity, Strategy and Entrepreneurship
Stop human trafficking
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Greek elections (in Greek) 3/3
by Thanos Kalamidas
2007-09-26 09:39:24
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon

Το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ είναι μια προ-ειπωμένη ιστορία που οι ρίζες της βρίσκονται πολύ πριν το 2000, πολύ πριν το θάνατο του ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου και έχει να κάνει περισσότερο με την μεταστροφή ενός κινήματος αντίστασης σε ένα κόμμα εξουσίας με όλη τη σημασία της λέξεως. Αυτό το λέω εντυπωσιασμένος από διάφορες κορόνες που έχω ακούσει ή διαβάσει τις τελευταίες μέρες για την ανάγκη επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ ή την ανάγκη επιστροφής του στις αριστερές του ρίζες. Διαβάζοντας κάτι τέτοια είμαι σίγουρος ότι ο Αντρέας θα γελάει από τον τάφο του και μόνο στη σκέψη ...αριστερές ρίζες.

Για όσους συνομήλικους μου ή τους παλαιότερους που ξέρουν τη πορεία του ΠΑΣΟΚ, από το ΠΑΚ στη κυβέρνηση, ξέρουν καλά ότι το μοναδικό αριστερό που υπήρχε ή υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ είναι η αμαρτωλή νεότητα ορισμένων στελεχών του και του ιδρυτή του. Μια νεότητα που όλοι τους γρήγορα χαρακτηρίσανε απόρροια της ρομαντικής νεότητας και με ένα χαμόγελο απορρίψανε. Αυτό είναι το αριστερό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ.

Την περίοδο της δικτατορίας ένας σεβαστός αριθμός Ελλήνων εξορίστηκε η αυτοεξορίστηκε στο εξωτερικό όπου ο Αντρέας σαν η σημαντικότερη προσωπικότητα με τις κατάλληλες διασυνδέσεις και προσβάσεις στην αμερικάνικη κυβέρνηση και ειδικά σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως η σουηδική και η γερμανική κατάφερε να συγκεντρώσει γύρω του. Αυτή ήταν η βάση του ΠΑΚ και στην αρχή της στελεχώθηκε από ανθρώπους που περιλάμβαναν όλα τα σημεία του πολιτικού ορίζοντα από το κέντρο μέχρι την Τροτσκιστική αριστερά. Ο ρόλος του ΠΑΚ στη διαμόρφωση του νεότερου ελληνικού ευρύτερου αριστερού χώρου είναι πολύ σημαντικός και δεν θα πρέπει να τον μπερδεύουμε με κανένα τρόπο με το μετέπειτα ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε με το που ήρθε η μεταπολίτευση και παράλληλα η περίφημη εποχή του ζιβάγκο ήρθε και η εκκαθάριση. Όσοι ελπίζανε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ήταν η συνέχεια του ΠΑΚ διαψευστήκαν με ταχύτητα και ένα από τα πρώτα θύματα ήταν ο καθηγητής Σάκης Καράγιωργας που εκδιώχθηκε με σχεδόν απάνθρωπο τρόπο από τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Γραπτές μαρτυρίες υπάρχουν από την αείμνηστη Μελίνα και υπάρχουν και ζωντανοί μάρτυρες που μπορούν να καταθέσουν τις αναμνήσεις τους όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο τότε σωματοφύλακας του Αντρέα και μετέπειτα ΚΥΠοφυλακας Τσίμας. Και ο Καράγιωργας δεν ήταν ο μοναδικός που είδε την έξοδο από το κίνημα που μεταμορφωνόταν με φρανκεσταινική ταχύτητα σε κόμμα εξουσίας και κυβέρνηση, ακολουθήσαν στελέχη που βιώσανε και πονέσανε με πολλούς τρόπους τον αντιδικτατορικό αγώνα όπως οι Σταγγος, ο Ζάννας, ο Φίλιας, ο Νέστωρ και πολλοί άλλοι.

Αυτά για το αριστερό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ που είναι ανατριχιαστικό όταν κουβέντες σαν αυτές έρχονται από ανθρώπους σαν τον Τζουμάκα, κουμουνιστοφάγο την περίοδο ακμής του ΠΑΣΟΚ. Το μόνο αριστερό που έχει το ΠΑΣΟΚ είναι η αλόγιστη χρησιμοποίηση μιας αριστερής πολλές φορές μαρξιστικής ορολογίας και το ότι αποκαλούν ο ένας τον άλλον σύντροφε. Τίποτα άλλο. Άλλωστε ακόμα και ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, Αντρέας Παπανδρέου όταν πέρασε μια πιο φιλοσοφική κρίση στα τέλη του ‘90 ανέτρεξε στον Φουριέ αν θυμάμαι καλά και όχι στον Μαρξ.

Πολλοί από το ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον Κ. Σημίτη σαν υπαίτιο αυτού του αποπροσανατολισμού του κινήματος. Αλλά κάνουν τρομακτικό λάθος, εκτός του ότι ο Κώστας Σημίτης ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΚ, υπεύθυνος σε μεγάλο μέρος για τη συγγραφή της διακήρυξης του ΠΑΚ και από αυτούς που πέτυχαν την είσοδο στο ΠΑΚ στελεχών άλλων ομάδων όπως αυτών της Δημοκρατικής Άμυνας, υπήρξε πολύ πιο προοδευτικός ή ‘αριστερός’ από τον ιδρυτή του κόμματος. Η αρχή του τέλους που οδήγησε στα σημερινά γεγονότα το ΠΑΣΟΚ ξεκινήσανε λίγο πριν την εποχή Χέρφιλντ και την ανάδειξη της Μιμής σαν ρυθμιστικό παράγοντα στις επιλογές του Αντρέα. Ξεκίνησε κάπου μεταξύ της περιόδου του Αντ’ αυτού Κατσόγιωργα και του Τσοβόλα δώστα όλα. Τότε είναι που το ΠΑΣΟΚ έχασε την ταυτότητα του.

Ο Σημίτης σε μια προσπάθεια διαχωρισμού κόμματος και κυβέρνησης προσπάθησε να δώσει στο κόμμα να καταλάβει την ανάγκη αναπροσανατολισμού και την ανάγκη ενός πιο μαχητικού κινήματος και όχι ενός οργανισμού που προετοιμάζει στελέχη για κυβερνητικές θέσεις. Δυστυχώς ο θεωρητικός κύριος Σημιτης απέτυχε γιατί πρώτα από όλα δεν κατάφερε να περάσει το μήνυμα σε αυτούς που θα το διεκπεραιώνανε μέσα στο κόμμα και παράλληλα είχε έρθει η στιγμή να ασχοληθεί με την υστεροφημία του.

Και έτσι φτάσαμε στο Γιώργο Παπανδρέου. Ο κύριος Παπανδρέου έχοντας ζήσει από κοντά την πορεία του Αντρέα Παπανδρέου, την ακμή και την παρακμή του ινδάλματος που ήταν και πατέρας του χάθηκε μεταξύ αυτού που ήθελε να βλέπει και αυτό που πραγματικά υπήρχε. Ο Γιώργος πίστεψε ότι αυτός ο μηχανισμός που είχε στήσει ο πατέρας του ήταν αθάνατος και θα δούλευε σαν καλοκουρδισμένη μηχανή για πάντα σε αυτόματο πιλότο ακολουθώντας τα συνθήματα και τις προσταγές του προέδρου. Άλλωστε η προσωπική του επαφή με τη βάση του κόμματος ήταν σχεδόν μηδαμινή λόγω των κυβερνητικών του υποχρεώσεων και οι όσες επαφές είχε είχαν το όριο ταμπού που κουβαλάει ο γιος του ιδρυτή. Ο Γιώργος δεν είδε ποτέ τι πραγματικά συμβαίνει με το κόμμα. Οι νεοτερισμοί του και οι ρήξεις του φάνηκαν σαν τοπίο στην ομίχλη όχι γιατί δεν είχαν νόημα αλλά γιατί ενώ εκείνος περίμενε το κόμμα να της αγκαλιάσει τα περισσότερα στελέχη συνέχισαν σφυρίζοντας αδιάφορα και απλά παρατηρώντας περιμένοντας τι θα συμβεί. Που ήταν ο κύριος Τζουμάκας όταν ο Γιώργος έκανε την κατ’ εμένα σωστή επιλογή να ορίσει μουσουλμάνα υποψήφιο στις νομαρχιακές εκλογές και δεχόταν επιθέσεις από τον εθνο-φασίστα νομάρχη Θεσσαλονίκης με παρατηρήσεις όπως, αν γίνει πόλεμος με την Τουρκία εσείς με πια πλευρά θα είσαστε; Πολύ περισσότερο που ήταν όλα αυτά τα στελέχη και ειδικά τα νομικά στελέχη ώστε αν αποφευχθεί το λάθος με την κυρία Γεννηματά;

Τα ίδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ πολλές φορές άφησαν υπονοούμενα για τις ...σουηδικές ιδέες του Γιώργου. Που είναι το λάθος στο να θες να μιμηθείς κάτι που δουλεύει σωστά και για το καλό του πολίτη; Αλλά δυστυχώς αυτό έγινε ανέκδοτο που κυκλοφορούσε μαζί με την μανία του προέδρου με τη γυμναστική ακόμα και στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη. Η πικρή αλήθεια για τις λάθος κινήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ότι όλο το ΠΑΣΟΚ αδιαφόρησε για το τι κάνει ο πρόεδρος του, περιμένανε ότι μόνο με τη βοήθεια του ονόματος του θα έπαιρνε τη νίκη και τον άφησαν μόνο του. Και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, από τον γραφικό κύριο Τζουμάκα μέχρι την Βάσω Παπανδρέου και τον Θόδωρο Πάγκαλο έως και τα παραδοσιακά στελέχη όπως ο Τσοχατζόπουλος και ο Λαλιώτης. Θα ήταν αδικιά λοιπόν την ήττα στις εκλογές να την χρεωθεί μόνος του ο Γιώργος Παπανδρέου χωρίς βέβαια αυτό να απορρίπτει και τις δικές του ευθύνες.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την άλλη πλευρά είναι και αυτός παρεξηγημένος. Όπως ανέφερα και προηγουμένως μετά τον Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ πέρασε στο λήθαργο που απλά διαχειριζόταν την εξουσία. Αυτά βέβαια εκτός από ένα στέλεχος του που συνεχίζει να παλεύει και να ονειρεύεται φροντίζοντας να εξωτερικεύει αυτά του τα όνειρα και αυτό το στέλεχος ήταν ακριβώς ο Βενιζέλος. Φαίνεται ότι οι σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ πάσχουν από κρίσεις επιλεκτικής μνήμης και ξεχνάνε ότι την περίοδο της μεγαλύτερης κρίσης στο ΠΑΣΟΚ, την περίοδο των ειδικών δικαστηρίων, την εποχή του Κοσκωτά όλοι αυτοί οι σημερινοί εκσυγχρονιστές, υποστηρικτές και αναζητούντες το παρελθόν με τον Αντρέα και την αριστερή του μορφή είχαν απλά ...εξαφανιστεί και όπως σήμερα παρατηρούσαν, το ΠΑΣΟΚ έχανε τη βάση του και βέβαια κανένας δεν σκεφτόταν να γίνει μέλος του τότε κινήματος εκτός βέβαια από τον νομικό Ευάγγελο Βενιζέλο που όχι μόνο έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ εκείνη ακριβώς την περίοδο αλλά εξελίχτηκε και στον πιο έγκυρο υπερασπιστή του Αντρέα μέσα από την ακαδημαϊκή του ταυτότητα.

Το χειρότερο όμως από όλα είναι η ΚΝΙτικη συμπεριφορά και αντιμετώπιση του Βενιζέλου ειδικά από πολλά επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μια συμπεριφορά που θυμίζει αναφορές του συγγραφέα Μίσσιου στο βιβλίο του χρονικό της περιόδου μετά τον εμφύλιο και των εσωτερικών διαμαχών στο ΚΚΕ. Έχουν ειπωθεί ασύλληπτα πράγματα, συμπεριλαμβανόμενα και τα υπονοούμενα για το όνομα του (απλή πληροφόρηση, τα όσα λέγονται για αλλαγή επωνύμου είναι απλά ψευδή) και στις καθαρά προσωπικές επιλογές του, πράγματα που θα κάναν ακόμα και την Αυριανή την χρυσή της εποχή να ...κιτρινίσει.

Ο κύριος Βενιζέλος σε αντίθεση με τον κύριο Παπανδρέου είναι πολύ επικοινωνιακός αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό αποδείχτηκε μπούμεραγκ, ειδικά τις πρώτες ώρες ή μέρες της αντιπαράθεσης. Ο κύριος Παπανδρέου από την άλλη πλευρά, όχι ιδιαίτερα επικοινωνιακός φάνηκε να τα χάνει στην αρχή και μόνο μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις φάνηκε να βρίσκει διέξοδο, να παίρνει αποφάσεις και να κάνει ανακοινώσεις δείχνοντας ότι βρίσκεται μόνιμα στην άμυνα, το ίδιο λάθος έκανε και κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα με τον κύριο Καραμανλή. Παράλληλα η παρουσία ‘οπαδών’ στελεχών όπως ο Κουλούρης και ο Τζουμάκας περισσότερο δυσκολέψαν παρά διευκόλυναν τις διαδικασίες.

Η κρίση αυτή εάν την διαχειριστούν σωστά μακροπρόθεσμα θα κάνει καλό στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολυσυλλεκτικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ευρωπαϊκού τύπου με όλα τα στοιχεία αστικού φιλελευθερισμού που αυτό απαιτεί και ας μην αρέσει η ορολογία στα στελέχη του, άλλωστε αν θέλουν κάτι λίγο πιο αριστερά υπάρχει πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ, και ήρθε η ώρα να βρει τη χαμένη του ιδεολογική του ταυτότητα παρ’ όλο ότι στην αρχή του υπήρξε ένα προσωποκεντρικό κόμμα. Παράλληλα αυτή η ανάγκη θα πρέπει να γίνει και το κριτήριο εκλογής του νέου προέδρου και να μην επαναλάβει το λάθος της Ν.Δ. στο παρελθόν που εξέλεξε τον κύριο Μητσοτάκη με μοναδικό γνώμονα ότι ήταν ο ιδανικός ...αντι-Ανδρέας.

PART ONE
PART TWO
PART THREE


    
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi