Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Μονοπάτι της Εκεχειρίας  
Ovi Bookshop - Free Ebook
worldwide creative inspiration
Ovi Language
Michael R. Czinkota: As I See It...
WordsPlease - Inspiring the young to learn
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
International Red Cross and Red Crescent Movement
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Ulkomaalaismainontaa
by Asa Butcher
2007-10-01 09:58:01
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon

Suomessa asuvat ulkomaalaiset ovat voimavara, jonka mahdollisuuksia ei täysin ymmärretä. He markkinoivat uutta kotimaataan ystävilleen ja sukulaisilleen, ja voisivat tehdä sitä laajemminkin. Ihmiset, jotka ovat valinneet kotimaakseen Suomen synnyinmaansa sijaan, tietävät syntysuomalaisia paremmin, mikä maassamme kiehtoo.

Kevät kääntyy hiljalleen kesäksi ja Suomessa käynnistyy vuoden vilkkain turistisesonki, jonka mittaan tänne tulee lähes viisi miljoonaa ulkomaalaista. Jokainen Suomeen tuleva matkailija kuluttaa vierailunsa aikana noin 271 euroa eli yhteensä he jättävät tänne 1,4 miljardia euroa joka vuosi. Ja tänä vuonna Suomi voi odottaa entistä enemmän turisteja, kiitos Lonely Planet -matkaoppaan, Eurovision laulukilpailujen, oppilaitosten vaihto-ohjelmien ja Suomessa asuvien ulkomaalaisten kasvavan määrän.

Maailman kuuluisin matkaopas Lonely Planet on nostanut Suomen siniselle listalleen, eli yhdeksi niistä kymmenestä maasta, jossa kannattaa käydä vuonna 2007. Se on myös nimennyt Kemin lumilinnan hotellin maailman eksentrisimmäksi yöpymispaikaksi ja revontulet maailman ihmeellisimmäksi luonnonilmiöksi. Suomalaisten silmissä samaiset ilmiöt voivat vaikuttaa turistikliseiltä, mutta muualta tulevissa turisteissa ne herättävät ihastusta ja kunnioitusta.

Lapin jouluturismi ja talvikausi ovat menestystarinoita, joista kiitos kuuluu ainakin osittain saksalaisten, brittiläisten, venäläisten ja japanilaisten matkailijoiden runsaslukuisuudelle. Suomen luonnonihmeet ja ihmisten luomukset, sellaiset kuin Rovaniemen Santa Park, tarjoavat taianomaisia elämyksiä ja herättävät kiinnostusta potentiaalisissa turisteissa ympäri maailmaa. Kukapa ei haluaisi todistaa revontulten kauneutta tai kenpä – iästä riippumatta – tahtoisi menettää tilaisuuden hurmaantua joulupukin polvella istumisesta.

Suomalaisen matkailun kliseitä tullaan esittelemään Eurovision laulukilpailun lähtölaskennan aikana, kun Suomella on tilaisuus kirkastaa mainettaan matkailukohteena. Tv-lähetystä seuraa noin 100 miljoonaa ihmistä viidessäkymmenessä maassa, 15 000 saapuu paikanpäälle ja tapahtumasta raportoi 1000 journalistia, mikä merkitsee arvokasta kokemusta Helsingille ja sen myötä koko Suomelle.

Tämä vuosi on myös eurooppalaisen ERASMUS opiskelijavaihto-ohjelman 20. vuosi. Ohjelma jatkaa kasvuaan ja sen puitteissa Suomeen saapuu tuhansia nuoria ihmisiä. Jo nyt ulkomaisten vaihto-opiskelijoiden määrä on noussut merkittäväksi, yli 5000 vuodessa. Runsaimmin opiskelijoita tulee Saksasta, seuraavaksi Ranskasta, Espanjasta, Italiasta ja Puolasta, ja Suomi on noussut yhdeksi top-teniin kuuluvista vaihtomaista.

Massamarkkinointia

Helsingin alueella on hiljakkoin alkanut ilmestyä uusi ilmaisjakelulehti, FREE!. Julkaisu on englanninkielinen ja keskittyy suomalaiseen kulttuuriin. Tekijät Eeduardo Alonso ja Antonio Díaz ovat molemmat kuitenkin espanjalaisia, ERASMUS-ohjelman Suomeen tuomia. Opintojensa ohella he ottivat riskin ja perustivat oman firman, koska he halusivat tehdä työtä ja asua rakastamassaan maassa. Kuukausittain ilmestyvässä lehdessään he kertovat sen kulttuurista pääkaupunkiseudun englantia puhuville asukkaille.

Näin kaksi ulkomaan kansalaista on liittynyt siihen ulkomaalaisten joukkoon, joka on päättänyt mainostaa asuinmaataan; yhdet tekevät sen kaupallisesti, toiset rakkaudesta ja kolmannet molemmista. Kaikki Suomeen tulevat eivät ole pakenemassa vainoa, sotaa, köyhyyttä ja nälänhätää. Monet ulkomaalaiset ovat valinneet Suomen oman turvallisen ja demokraattisen kotimaansa sijaan ja jättäneet taakseen oman kielensä, kulttuurinsa ja työtapansa.

Huolimatta siitä, mitä suomalaiset itse pitkistä, kylmistä talvista tai yhteiskunnallisista epäkohdista ajattelevat, lukuisten ulkomaalaisten Suomeen muuton taustalta löytyy myyttien ja legendojen maaginen houkutus, hiljainen, valkoinen maisema ja erilainen keittiö, kulttuuri ja yhteisö. Missä nämä 140 000 ihmistä matkustavatkaan ja keitä he tapaavatkaan, heille yhteistä ovat yleensä hullaantuneet kertomukset Suomesta ja sen ominaislaadusta, joka on saanut heidät valitsemaan maan pysyväksi kodikseen ja perheensä asuinpaikaksi.

He mainostavat Suomea matkailukohteena ystävilleen ja perheenjäsenilleen kotimaassa, yllättävilläkin tavoilla, kuten kreikkalainen ystäväni, joka meni synnyinmaahansa kesälomalle. Hän matkusti Santorinille, yhteen Euroopan suosituimmista lomakohteista, joka on kuuluisa maailman kauneimmiksi sanotuista auringonlaskuistaan. Katsellessaan auringon laskevan Egeianmereen ja taivaan värjääntymistä oranssin, punaisen ja keltaisen sävyihin, hän ei kuitenkaan voinut hiljentyä maanmiestensä tavoin, vaan kuvaili näille suomalaista järvimaisemaa.

Jokainen oma esseeni ja projektini lukiossa ja yliopistossa käsitteli Suomea vuosia sen jälkeen, kun olin käynyt täällä ensimmäisen kerran, ja ohjaajani nimittivät minua Mr Finlandiksi. Nimitys levisi myös ystävieni ja jopa perheenjäsenteni käyttöön. Bileissä ja perhejuhlissa minulla oli tapana kertoa Suomen olosuhteista, jotka olivat kovin paljon parempia kuin vastaavat Britanniassa, tai asioista, jotka on nähtävä ennen kuin uskoo. Suomalainen tyttöystäväni vastasi ystävieni uteluihin olankohautuksella, ja sanoi että asiat ovat ihan hyvin.

Valitusvaltaa

Lopulta avioitumiseni pakotti neljäkymmentä ystävääni ja sukulaistani nousemaan Suomen koneeseen ja näkemään sen, mistä olin puhunut vuosikausia. He olivat epävarmoja siitä, mikä heitä odottaisi tai onnistuisiko täällä perustarpeiden tyydyttäminen, mutta he matkustivat Keski-Suomeen. Siellä heitä odotti yksi elämän parhaista viikoista, jonka jälkeen jokainen heistä lupasi palata takaisin Suomeen hyvin pian. Myöhemmissä juhlissa Britanniassa ystävieni ystävät saivat kuulla kaiken kuulumisistani ja Suomen viikosta, joten hekin halusivat tietää enemmän ja halusivat jopa vierailla maassa.

Muutaman viikon kuluttua vanhempani tulevat Suomeen, kuudennen kerran viiden vuoden sisällä, eivätkä he lakkaa ihmettelemästä, kuinka he taas tulevat tänne, maahan, jossa eivät koskaan uskoneet käyvänsäkään. Nyt he Britanniaan palattuaan kertovat ystävilleen, millaista oli ajaa keskiyöllä auringon paistaessa silmiin. Siitä päivästä, kun lämpömittari laski -30 asteeseen on oikein valokuvakin. Sama koskee lukemattomia muita sukulaisia ja ystäviä, jotka pitivät lupauksensa ja tulivat uudelleen. Vanhempieni ystävät harkitsevat viikonloppureissua kesällä. Enoni ja hänen vaimonsa vierailivat Helsingissä toukokuussa. Kun he palasivat kotiin ruskettuneina, työtoverit eivät tahtoneet uskoa heidän piipahtaneen ”lumipeitteisessä” Suomessa.

Kaikki vieraani ovat asuneet hotellissa, syöneet ravintoloissa ja vierailleet Linnanmäellä, Korkeasaaressa tai jossain lukuisista museoista, juoneet baareissa ja ostaneet matkamuistoja, vuokranneet autoja ja ajaneet taksikyydillä, ostaneet kaupasta ja käyttäneet julkisia liikennevälineitä, kierrelleet shoppailemassa, kulauttaneet kupin kahvia ja nuoleskelleet jäätelöä – näistä saanee kuvan, kuinka paljon rahaa he ovat tuoneet Suomeen siksi, että minä asun täällä.

Kulutuskykyiset ja puskaradion kautta tietoa levittävät matkailijat ovat yhdistelmä, josta Matkailun edistämiskeskus unelmoi. Suomessa asuvat 140 000 ulkomaalaista eivät ehkä omista pörssiyhtiöitä, mutta epävirallisina lähettiläinä he pitävät Suomen mainetta yllä.

Kun me ulkomaalaiset käymme kotimaassa, valitamme ja vertaamme kaikkea Suomeen. Suomessa taas valitamme ja vertaamme kaikkea kotimaahan. Tätä outoa viha-rakkaus -suhdetta kotimaan ja Suomen välillä on vaikea selittää, mutta pohjimmiltaan kyse on yksinkertaisesti halusta saada molemmista maista parhaat palat. Me valitamme ja kritisoimme, koska rakastamme tätä maata ja haluamme asioiden menevän parempaan suuntaan. Me haluamme niiden parantuvan, jotta voimme kertoa ystäville ja perheenjäsenille kotimaassa, kuinka hyvä paikka Suomi on asua.

Yhdessä 140 000 Suomessa asuvan ulkomaalaisen kanssa tuhannet ERASMUS-opiskelijat, työ- ja sukulaismatkailijat muodostavat vaikuttavan matkailumainostoimiston. Se muodostuu ihmisistä, joita ei kuitenkaan aina arvosteta suomalaisessa yhteiskunnassa. Kevään saapuminen tuo toivon, luonnon jälleensyntymisen ja avajaiset turistisesongille, jolloin noin viisi miljoonaa ulkomaalaista matkustaa Suomeen. Jos Suomessa asuvat ulkomaalaiset otetaan avuksi, luku voidaan nostaa kuuteen miljoonaan.

First published in Ydin Magazine (May 2007)


    
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi