Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
worldwide creative inspiration  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Ovi Greece
Ovi Language
Ovi on Facebook
The Breast Cancer Site
Murray Hunter: Opportunity, Strategy and Entrepreneurship
Stop human trafficking
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Kiitos, ja anteeksi
by Matti Ripatti
2007-09-17 09:01:53
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon
Haluaisin pyytää anteeksi medialta. En vain tiedä, kenelle sanani osoittaisin. Ja juuri tähän harmilliseen asiaintilaan anteeksipyyntöni liittyisikin: mediaa kommentoivana kolumnistina olen tälläkin palstalla toistuvasti kirjoittanut mediasta kuin se olisi yksi, kiinteärajainen ja olemukseltaan yhtenäinen toimija, jonkinlainen tietävä ja tahtova olio.

Syyllisyydentuntojani ei tippaakaan lievitä se, että näinhän kaikki tekevät – myös toimittajat itse, vaikka meidän jos keiden pitäisi tietää paremmin. Silti ja juuri sen tähden sanottakoon se selvästi: mediaa sellaisena kuin se julkisessa puheessa esiintyy ei ole olemassa. On vain lähes luvuton määrä erilaisia välineitä tiedotukselle ja kommunikaatiolle.

Eivätkä nämäkään välineet, olivat ne lehtiä, radio- tai televisiokanavia tai verkkojulkaisuja, itse tee yhtään mitään. Mukaillakseni sitä puolitotuutta, jota Yhdysvaltojen Kansallinen kivääriyhdistys julistaa jokaisen laillisilla käsiaseilla suoritetun joukkomurhan jälkeen: media ei tapa ihmisiä, ihmiset sen tekevät. Joka ikisen painetun, sanotun tai tietoverkkoon istutetun sanan tai kuvan takana on joku ihminen. Tämä ihminen voi saada käskyjä ja kieltoja ylemmältä taholta, mutta minkäänlaista koko mediaa, kaikkia välineitä kattavaa ohjausjärjestelmää ei ole.

Ei ole siis myöskään perusteita syyttää mediaa kokonaisuutena vaikkapa poliittisen asialistan sorkkimisesta tai joidenkin ihmisten uran edistämisestä ja toisten estelystä.

Harhaluulolle toki löytää näennäisiä perusteita mediasta. Joku parviäly journalistienkin parissa kai toimii, ja joitain yleisiä trendejä voi havaita. On ilmeistä, että samat ihmiset ja asiat kertautuvat välineestä toiseen. Siitä kylläkin voi syyttää pikemmin yleisinhimillistä laiskuutta kuin salaliittoa. Kun journalistit huomaavat esimerkiksi lupaavalta vaikuttavan uuden asiantuntijan, äkkiä ”kaikki” haluavat käyttää häntä. Kaikki ihmiset kun eivät kerta kaikkiaan ole mediakelpoisia, eikä näin pienellä kansakunnalla ole loputtomasti valinnanvaraa. Siksi joku akuutti aihe – vaikkapa ihmiskauppa – helposti saa melkein joka välineessä selittäjäkseen saman ihmisen.

Tämä ei tosin ole yksinomaan paha asia. Jäljittelytaipumuksesta seuraa se, että aika ajoin myös levikiltään vähäisten välineiden löydöt pääsevät laajempaan julkisuuteen.

Kun tätä kirjoitan, huomaan ettei mediasta ole mahdollista kirjoittaa yleistyksiin sortumatta. Anteeksipyydettävää kertyy lisää joka lauseesta. Pitäisi puhua konkreettisista, nimellä mainituista toimittajista ja jutuista, mutta silloin helposti hukkuu yksityiskohtiin. Tai sitten pitää puhua niin yleisellä tasolla, että yksityiskohdista muodostuva todellisuus on vaarassa hämärtyä.

Yritän silti. Se ainakin on kiistatonta, että mediaa on maailmassa enemmän kuin milloinkaan ennen. Periaatteessahan se on hyvä, sillä kommunikaation lisääntyminen on aina hyväksi. Mitä enemmän ihmiset ovat tekemisissä keskenään, vaikka sitten mediankin välityksellä, sitä parempi.

Median lukumääräisen kasvun paradoksi kuitenkin on se, että mitä enemmän ja mitä tarkemmin kohderyhmiensä kuviteltuihin tarpeisiin räätälöityjä tiedotusvälineitä on, sitä vähemmän on todella laajaa julkisuutta ja kommunikaatiota eri kansanryhmien välillä. Eli sitä vähemmän on kommunikaatiota ja yhteisyyttä koko yhteiskunnassa.

Median suuri lupaus on silti yhä hengissä. Kommunikaatio sanana viittaa paitsi viestintään, myös jakamiseen ja yhteiseen huolenpitoon. Oli media millaista tahansa, se on aina myös toisilleen tuntemattomien ihmisten kohtauspaikka. Myös journalistien soisi muistavan tämän ja kunnioittavan niitä tuntemattomia, jotka viettävät aikaansa heidän sanojensa tai kuviensa ja parhaassa tapauksessa ajatustensakin kanssa.

Kiitos siis Sinulle, tuntematon lukijani, yhteisestä ajastamme, joka tässä lehdessä päättyy tähän.

   
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi