Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Μονοπάτι της Εκεχειρίας  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
Ovi Language
Michael R. Czinkota: As I See It...
WordsPlease - Inspiring the young to learn
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
International Red Cross and Red Crescent Movement
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Mielipiteen kuolema
by Riku Pyhala
2007-03-08 10:22:28
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon
Eihän se ehtinyt pyöriä kuin tv-uutisissa – SAK:n ”kiistanalainen” vaalimainos. Kunnes jotkut oikeiston päässä nousivat väärällä jalalla ja pusersivat mädän herneen nenästään.

Yksi heistä oli erityisesti Jyri Hoo (kok.), Kymen vaalipiiristä. Jyri Hoo mainitsi jo ennen SAK:n mainoksen julkistamista blogissaan, että ”Ennakkoteidot” olivat kertoneet SDP:n ja SAK:n teemoittelun muistuttavan toisiaan. Sanomalla näin Jyri Hoo yritti viestittää varmaankin sitä, että Kokoomuksen teemoittelu ei tällaiseen vehkeilyyn alentuisi. Että uusi työväenpuolue pelaa omilla nappuloillaan.

Nyt SAK tekee sitten uutta mainosta, koska mainoksen herättämä kohu oli niin valtaisa. Voi että. Oli se aikamoista. Keskustelua heräsi kahvipöydissä saakka. Moni kuppi läikkyi. Hämmästeltiin.

Sumppihan oli kerrassaan laimeaa. Mainos onnistui juuri siinä, missä kaikki muut vaalimainokset ovat järjestään epäonnistuneet: se nosti esiin erot puolueiden välillä. Se sai erityisesti oikeistopuolueet nostamaan päänsä ja paheksumaan, mutta herätti kummeksuntaa myös vasemmalla. Se sanoi jotain, älykkäällä ja ironisella huumorilla. Näyttelijä Oiva Lohtander veti yhden parhaista suorituksistaan. Tätä tasoa ei työväenpuolue Kokoomuksen, Suomen Yrittäjien eikä liioin Keskustankaan väki ilmeisesti käsittänyt. Medialukutaitoisten joukko tukehtui pullaansa.

Ero oli syntynyt.


Yhteiskunnallisesti säälittävintä tässä kohinassa on tietenkin se, että SAK veti kansaa ylenmäärin hätkähdyttäneen mainoksensa pois. Päätöstä perusteltiin sillä, että vaalimainoskohun pelättiin peittävän alleen keskustelun varsinaisista vaaliteemoista. Mitä he kuvittelevat vaalikeskustelun olevan? Pyöritään toreilla maakunnissa, jaetaan lippiksiä ja pinnejä? Kummeksutaan kahvipöydässä kevään tuloa, oravien työtä?

Ehkä nyt on viimeinkin sitten syytä siirtyä keskustelemaan niistä vaaliteemoista. Kuka ne uskaltaakin valita. Moni ei vieläkään tiedä ketä äänestää, kun kaikki puolueet vetäytyvät tarvittaessa samaan harmauteen. Äänestäessä kansalaiset joutuvat kuitenkin tekemään valintoja. Nyt valinnoille ei agendojen perusteella anneta edellytyksiä, muuten kuin medialukutaidon suhteen. Kahvipöydissä sanotaan enemmän kuin puolueiden edustajistoissa. Oravat pyörittävät pähkinöitään.

  
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi