Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Oxterweb  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Stop human trafficking
Ovi Language
Michael R. Czinkota: As I See It...
Stop violence against women
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
Stop human trafficking
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Για την εικόνα
by Ovi Greece
2016-12-28 21:46:32
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon

Ένα πράγμα που αγάπησα και ταυτόχρονα αντιπάθησα από την αρχή στη Φιλανδία και στους Φιλανδούς είναι η προσοχή που δίνουν στην εικόνα της χώρας τους προς τα έξω.

Εδώ υπάρχει βέβαια και μια πολύ λεπτή γραμμή που κάνει την συμπάθεια αντιπάθεια, είναι αυτή η γραμμή που χωρίζει το προστατεύω την εικόνα της χώρας μου προς τα έξω με την …αλαζονεία. Η στιγμή που νομίζεις ότι η χώρα σου είναι η καλύτερη από όλες και αρχίζεις αντί να προστατεύεις την εικόνα της χώρας σου να κρύβεις την αλήθεια ποτίζοντας την με μύθους. Για να συμβεί αυτό το τελευταίο, όσο τραγικό κι αν ακούγεται, το μεγαλύτερο ρόλο στη Φιλανδία τον έπαιξαν οι πολιτικοί.

finn01_400_04Η αλήθεια είναι ότι οι Φιλανδοί – εκτός από τους αγγλόφωνους – ήταν από τους πρώτους που καταλάβανε την δυναμική του ιντερνέτ και μάλιστα οι Φιλανδοί την καταλάβανε πολύ καλύτερα από τους αγγλόφωνους. Τα φιλανδικά είναι μια πολύ δύσκολη γλώσσα και για την ακρίβεια ο ΟΗΕ τη χαρακτηρίζει με πέντε αστέρια που σημαίνει ότι χρειάζεσαι τουλάχιστον πέντε χρόνια για να την μάθεις και είναι στην ίδια κατηγορία με τα Κινέζικα, τα Ιαπωνικά και τα εβραϊκά. Είναι μια γλώσσα μη ινδοευρωπαϊκή και στην ουσία χωρίς καμία συγγένεια με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα.

Οι ίδιοι οι Φιλανδοί άλλωστε για δεκαετίες πίστεψαν ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη τους δυσκολία στην επικοινωνία τους με τους υπολοίπους ευρωπαίους η στην απομόνωση τους. Δεν είναι ακριβώς η αλήθεια, αλλά αν το πεις σε κάποιο Φιλανδό θα σου αντιπαρέλθει με το παράδειγμα της …Eurovision. Για χρόνια οι Φιλανδοί προσπαθούν να φανούν σε αυτό τον διαγωνισμό τραγουδιού και το μόνο που κατάφερναν πάντα ήταν να εξασφαλίσουν μια από τις τρεις τελευταίες θέσεις. Τη χρονιά που πήγαν με αγγλόφωνο τραγούδι – ακόμα κι αυτό των Lordi – πήραν την πρώτη θέση.

Η συγκέντρωση στο κέντρο του Ελσίνκι, για την υποδοχή των Lordi μετα τη νίκη τους στη Europevision. Πιθανώς η μεγαλύτερη συγκέντρωση στην ιστορία της Φιλανδίας.

Στο ίντερνετ τα πράγματα όμως είναι λίγο διαφορετικά. Δεν έχει σημασία αν το σάιτ σου τελειώνει σε .fi .gr .net ή .com, το κοινό δεν παύει να είναι παγκόσμιο. Συν ότι στο ίντερνετ η επικοινωνία ξεφεύγει από το παραδοσιακό των λέξεων, περνάει στην εικόνα και στο βίντεο. Επί πλέον σήμερα υπάρχουν εργαλεία στο ίντερνετ που – πόσο καλά η πόσο κακά δεν έχει σημασία – μπορούν να μεταφράσουν τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα, στη γλώσσα σου. Όπως είπα οι Φιλανδοί το κατάλαβαν αμέσως.

Τα Φιλανδικά ΜΜΕ ήταν οι πρώτοι που το έκαναν πράξη. Γεγονότα που θα μπορούσαν να συνταράξουν το εσωτερικό η που στην έντυπη έκδοση τους ήταν ωμά και σκληρά, στη διαδικτυακή τους έκδοση όλα εξωραΐζονταν και έπαιρναν στο τέλος και μια θετική φορά. Ναι έκανε έγκλημα, ναι ήταν τρομακτικό το έγκλημα αλλά μπράβο στη αστυνομία που τον έπιασε. Και να η φωτογραφία να δείχνει σοβαρούς και καλογυαλισμένους αστυνόμους να κρατάνε το κακοποιό στη μέση. Ναι μεν είπε αυτός ο βουλευτής αυτά για τις γυναίκες αλλά μην ξεχνάτε ότι η Φιλανδία ήταν η πρώτη χώρα που έδωσε ψήφο στις γυναίκες από το 1907. Και τώρα εσύ που η χώρα σου έδωσε ψήφο στις γυναίκες προχθές, το 1952, έχεις κολλήσει σε αυτό το μεγαλούργημα και ξέχασες ότι ο Φιλανδός βουλευτής ούτε λίγο ούτε πολύ αποκάλεσε τις γυναίκες ψηφοφόρους ηλίθιες και ότι θα έπρεπε να περιορίζονται στα παιδιά τους και τη κουζίνα τους.

Αυτό είναι ένα απλό, ίσως και απλοϊκό παράδειγμα, αλλά μπορείτε να το επεκτείνετε όσο και όπου θέλετε. Για μένα που το ζω από κοντά υπήρχαν φορές που ήθελα να ουρλιάξω δυνατά αλλά παράλληλα για δείτε, έχετε ακούσει τίποτα για εγκληματικότητα στη Φιλανδία; Σας πληροφορώ ότι υπάρχει και υπάρχει και σε πολύ βίαιη μορφή. Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην Ευρώπη με πολιτικό, και μάλιστα εν ενεργεία πρωθυπουργό, έχουν συμβεί στη Φιλανδία που σταδικά οδήγησε και στην παραίτηση του. Κανένας δεν ξέρει τίποτα εκτός Φιλανδίας. Αυτό που ξέρουν όλοι ήταν ότι χώρισε με τη γυναίκα του και κάτι έγινε με μια γκόμενα που έγραψε και ένα βιβλίο. Καμία σχέση με τη πραγματικότητα αλλά όσο και να ψάξετε λίγα θα βρείτε.

Πόσοι ξέρουν εκτός Φιλανδίας ότι ο κύριος «Καλό γκουράγιο» Όλι Ρεν, έχει κατηγορηθεί για κατασκοπία; Για διαρροή εγγράφων στους Ρώσους όταν ήταν σύμβουλος του Πρόεδρου; Για να μην μιλήσω για το πώς του κόλλησε το παρατσούκλι «Μουστάφα» Ρεν. Ούτε γι’ αυτό θα βρείτε τίποτα. Κι όμως υπάρχουν. Και δεν θέλω να κάνω ιστορικές αναφορές, στρεβλώσεις και παραμύθια που κατάφεραν να γυρίσουν όλη την υποστήριξη τους στο Χίτλερ, τη σφαγή των Ρώσων στο Λένινγκραντ και το πογκρόμ των εβραίων σαν θέμα άμυνας και αυτοσυντήρησης και μάλιστα να έχουμε φτάσει να τους χαδεύουν όλοι γι’ αυτό. Αυτά όταν λαοί όπως η Ελλάδα που έχασαν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της σε αυτό το πόλεμο να είναι του κλώτσου και του μπάτσου.

Για φανταστείτε κάτι αντίστοιχο με πρωταγωνιστές Έλληνες; Εδώ ήρθε σε επίσημη επίσκεψη, Έλληνας πρωθυπουργός στη Σκανδιναβία και το πρώτο πράγμα που είπε ήταν …κυβερνάω μια χώρα με διεφθαρμένους απατεώνες. Ξέρετε πόσες φορές το έχω ακούσει από στόμα Φιλανδών όταν αναφέρονται σε Έλληνες και σε μένα προσωπικά; Πόσες φορές το έχουν ακούσει όλοι οι Έλληνες που ζουν στη Φιλανδία; Σε όλη τη Σκανδιναβία; Και μετά προσπαθούσαμε εμείς να τους πείσουμε ότι δεν ήταν ….καλά να πάθουμε και καλά θα κάνουμε να πληρώσουμε αυτά που κλέβαμε τόσα χρόνια, αλλά ότι είναι ένας λαός που πεινάει και τον έχουν κατακλέψει;

Αντιπαθώ αυτό που συμβαίνει σήμερα με τη Φιλανδία, γιατί τώρα υπάρχει και «κόκκινο» τηλέφωνο που υπαγορεύει τι θα γραφτεί (το έχω ζήσει κι αυτό και θα σας γράψω άλλη φορά για το θέμα) και υπάρχει και αλαζονεία, …έχουμε το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στο κόσμο μη μας μιλάτε, είμαστε η πιο διαφανής χώρα στο κόσμο κι ας έχουμε το πιο φασίστα υπουργό εξωτερικών, γι’ αυτό μην μας μιλάτε για δημοκρατία.

Αλλά παράλληλα θα ήθελα μια φορά, έτσι χωρίς ελληνοκεντρικές αλαζονείες, μια φορά τα ελληνικά ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα, να εκμεταλλευόντουσαν τη παγκοσμιότητα του μέσου για να βοηθήσουν την εικόνα της Ελλάδας όπως τόσα χρόνια έκαναν οι Φιλανδοί. Και τονίζω το χωρίς ελληνοκεντρικές αλαζονείες γιατί μόλις οι Φιλανδοί αρχίσαν τα Φιλανδοκεντρικά τότε εγινε αλαζονεία και αμέσως φάνηκε πόσο γυμνοί είναι!

Θάνος Καλαμίδας


      
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi