Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Oxterweb  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Stop human trafficking
Ovi Language
Ovi on Facebook
WordsPlease - Inspiring the young to learn
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
International Red Cross and Red Crescent Movement
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Ευχές την εποχή με τη δυστυχία παγκοσμιοποιημέν
by Ovi Greece
2016-05-26 10:57:52
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon

Πριν από λίγη ώρα τέλειωσα αντίστοιχο κείμενο που έγραψα για το αγγλόφωνο Ovi. Η αλήθεια είναι ότι όση ώρα το έγραφα σκεφτόμουν την Ελλάδα και πολλές φορές δεν κατάφερα να αποφύγω αναφορές στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα στο αγγλικό μου κείμενο. Ξέρετε, εμείς οι Έλληνες που ζούμε στο εξωτερικό, ποτέ δεν είμασταν τόσο κοντά και τόσο μακριά ταυτόχρονα στην Ελλάδα, από όσο είμαστε τώρα.

euxes01_400Πίκρες και δυσκολίες υπήρχαν πάντα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι η Ελβετία και δεν συνορεύει με την Αυστρία από τη μια και από το Καναδά από την άλλη, με μια θάλασσα να τη χωρίζει από τη Σουηδία. Μακάρι να συνέβαινε αυτό αλλά δεν συμβαίνει. Αλλά και δεν θα ήταν και η Ελλάδα αν συνέβαινε. Είναι σαν να έχει ανάγκη αυτός ο τόπος από πίκρες και δυσκολίες. Γιατί όταν δεν τις δημιουργούν οι άλλοι φροντίζουμε να τις φτιάχνουμε μόνοι μας.

Αλλά τώρα στην Ελλάδα φτάσαμε στο πάτο. Όχι του βαρελιού. Ούτε και οι ίδιοι ξέρουμε πιο πάτο φτάσαμε. Το σίγουρο είναι ότι λίγο έχει μείνει παρακάτω. Και αυτό έχει πια αγγίξει κι εμάς όλους. Δεν είναι πια να στείλουμε ένα δώρο, κάτι να βοηθήσουμε τα παιδιά, Ελλάδα φτωχομάνα. Τώρα η πείνα, η ανεργία, η φτώχεια έχει χτυπήσει τα σπίτια μας. Λίγοι είναι από εμάς που δεν έχουμε κάποιο δικό μας στην Ελλάδα που να μην υποφέρει. Και η ανάγκη δεν είναι πια ένα δώρο, άντε ένα χαρτονόμισμα στο φάκελο. Τώρα είναι ανάγκη ζωής, ανάγκη ουσιαστική, επιβίωσης. Και αυτά στο μέτρο που μας λένε τι πραγματικά τους συμβαίνει. Για να μην …μας στεναχωρήσουν. Τα υπόλοιπα δουλεύουν σαν το ανέκδοτο με τον γρύλο και το μυαλό μας όλο να πηγαίνει στο χειρότερο.

Φαντάζομαι τώρα όλο αυτό σας φαίνεται εγωιστικό. Εδώ εσείς να τα ζείτε όλα αυτά κι εγώ να μιλάω για μας που ζούμε εδώ και πως νιώθουμε με αυτά που σας συμβαίνουν. Εδώ που δεν έχει μνημόνια, που οι συντάξεις δεν έχουν κοπεί στο 60%, που η ανεργία δεν είναι στο 1/3 του εργατικού δυναμικού, που δεν είναι 300,000 οι πεινασμένοι, που δεν λιποθυμάνε παιδιά στα σχολεία και δεν υπάρχουν χιλιάδες άστεγοι. Αλλά εκεί κολλάει το τόσο κοντά και τόσο μακριά. Γιατί φίλη μου που ναι ζει στο κράτος πρόνοιας που δεν συγκρίνεται με το σημερινό χαοτικό ελληνικό, δεν τα βγάζει πέρα τώρα που έμεινε άνεργη. Ένας άλλος φίλος έχασε το σπίτι του από τράπεζα. Αλλά τι να πει σε ποιον; Εδώ έχασε το σπίτι του και η σκέψη του ήταν πως θα στείλει λεφτά στην Ελλάδα που δεν ξέρει πως τα βγάζουν πέρα οι γέροι του.

Ξέρετε πόσοι είναι οι άστεγοι αυτή τη στιγμή στη Βρετανία; Ο αριθμός ξεπερνάει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο και έχουν υπολογίσει ότι για το 2015 θα αυξηθεί άλλες 185,000. Από αυτούς μερικές χιλιάδες αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και τα στοιχειώδη και ζουν κυριολεκτικά όπου βρουν. Αυτά σε μια χώρα που το θέμα στέγη για τους αστέγους έγινε προεκλογική σλόγκαν ακόμα και για το Συντηρητικό κόμμα. Στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι απλά δραματική. Μόνο ο αριθμός των άστεγων παιδιών κάτω των 12 αγγίζει τα 2 εκατομμύρια. Παρόλες τις προσπάθειες του Ομπάμα αν δεν έχεις δουλειά και λεφτά στη τράπεζα είναι σαν να μην υπάρχεις. Πεθαίνεις στη κυριολεξία στη ψάθα. Και όταν λέω δουλειά εννοώ δουλειά που να μπορεί να σου εξασφαλίσει ιδιωτική ασφάλιση γιατί δημόσια απλά δεν υπάρχει. Τώρα το παλεύουν. Όπως δεν υπάρχουν και συντάξεις, δώρα, τίποτα.

Τι ειρωνικό, την ώρα που στη κοιτίδα του καπιταλισμού ο Ομπάμα προσπαθούσε να φτιάξει ένα υποτυπώδες κράτος πρόνοιας το δικό μας καταστρεφόταν. Και το ίδιο συμβαίνει αυτή τη στιγμή και στη Φιλανδία. Και στη Γαλλία, στη Βρετανία, στο Βέλγιο. Ίσως να είχαν δίκιο όλοι αυτοί οι συνωμοσιολόγοι που έλεγαν ότι η Ελλάδα έγινε το πειραματόζωο και τώρα ακολουθούν όλοι οι υπόλοιποι.

Και πάλι θα μου πείτε, τι μας νοιάζει τι κάνει το Εγγλεζάκι και το Αμερικανάκι, εδώ εμείς χανόμαστε. Μα αυτό ακριβώς προσπαθώ να σας πω. Ότι αυτή τη στιγμή το μόνο που έχει παγκοσμιοποιηθεί είναι η δυστυχία και τίποτα άλλο. Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι πια τεράστιο και ναι η Ελλάδα ζει εποχή μνημονίων αλλά αυτό που ζει και ο υπόλοιπος κόσμος διαφέρει μόνο στην έλλειψη της λέξης μνημόνια. Και θα αποφύγω να πω οτιδήποτε για τα 30,000 παιδιά που πεθαίνουν κάθε μέρα από έλλειψη βασικών στοιχείων η θύματα βίας με 8,000 από αυτά στη καπιταλιστική, δημοκρατική και πολιτισμένη Δύση. Και ρόλο σε αυτή τη παγκοσμιοποίηση παίζουν όλοι, από τις κυβερνήσεις, τους κυβερνόντες όποιας απόχρωσης μέχρι τα ΜΜΕ. Όλοι για το καλό μας.

Την ίδια στιγμή έχουν βρει ευκαιρία και φωνές μίσους να βγαίνουν από παντού. Πολιτικοί, ιερωμένοι, καθημερινοί άνθρωποι, γνωστοί και φίλοι μας, έχουν μεταμορφωθεί σε απάνθρωπους κανιβάλους που ψάχνουν την ευκαιρία για να βγάλουν τα πιο σκοτεινά και τιποτένια ένστικτα τους. Συμβαίνει στην Ουγγαρία, συμβαίνει στην Αμερική, τη Γαλλία, τη Φιλανδία, συμβαίνει παντού. Στην Ελλάδα ιερωμένοι και ναζιστές ανταγωνίζονται στο ποιος θα φανεί πιο απάνθρωπα κανίβαλος και μισάνθρωπος. Μέχρι στιγμής είναι ισόπαλοι.

Και τώρα εγώ πρέπει να σας ευχηθώ για μια μέρα που το μήνυμα της είναι ένα, αγάπη προς όλους. Αγαπήστε λοιπόν τον συνάνθρωπο σας, θα είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Και σας εύχομαι υγεία, δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό, – κι όταν η εναλλακτική είναι το ΙΚΑ τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα ποιο σοβαρά. – δημιουργία και όσο γίνεται λιγότερα οικονομικά προβλήματα. Το τελευταίο -+γιατί το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία αλλά …βοηθάει πολύ.

Να είστε όλοι καλά και να προσέχετε

ΥΓ Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πολλές ευχές σε όλους τους συντελεστές αυτού του περιοδικού, στην Ελλάδα και σε όλο το κόσμο.

Θάνος Καλαμίδας

Από το Ovi Greece


   
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi