Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Oxterweb  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Stop human trafficking
Ovi Language
Ovi on Facebook
The Breast Cancer Site
Murray Hunter: Opportunity, Strategy and Entrepreneurship
Stop human trafficking
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Eviralla on korvat
by Matti Ripatti
2007-01-10 08:31:04
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon

Tätä jälkiteollista ihmisten yhteiseloa on joskus kutsuttu tarinayhteiskunnaksi, mutta paremmin sitä taitaisi kuvata sana eleyhteiskunta tai näköissivilisaatio. Se, miltä maailma näyttää julkisuudessa eli käytännössä mediassa, on ratkaisevasti tärkeämpää kuin millainen se oikeasti on.

Tässä näköistodellisuudessa on luonnollista, että Elintarvikevirasto mainostaa itseään televisiossa ja Kokoomus astuu esiin puolueena, jolla on korvat. Ottaaksemme vain kaksi havaintoesimerkkiä mahdollisten luvuttomasta joukosta.

ovi magazine - Photo taken by Linda Lane - www.wonderlane.comElintarvikevirasto, Evira, mainostaa televisiossa, että se huolehtii suomalaisten elintarviketurvallisuudesta. Väite on tosi, joten sikäli sen voi hyvin esittää. Sitä sen sijaan on vaikea käsittää, kenelle mainos oikein on suunnattu ja miksi se ylipäätään on olemassa, oli kohderyhmä mikä tahansa. Mitä Evira myy? Ja kuka tästä myymisestä hyötyy, paitsi tietysti mainostoimisto?

Mitään muuta maallikkojärkeeni vetoavaa selitystä en kykene keksimään, kuin että Evira haluaa julistaa olemassaoloaan näyttäytymällä julkisuudessa ja taatusti myönteisessä valossa. Samalla virasto haluaa näyttää toimivansa liikeyrityksen tavoin. Mielikuvamainontahan on mitä ilmeisimmin kaupalliselta näyttävää toimintaa.

Ele sinänsä on tärkeintä, ei sen sisältö. Mainoksen markkinauskottavuuden kannalta on sivuseikka, että Evira myynninedistämisen sijasta pelkästään ostaa, ja itse asiassa ostaa pelkkää ilmaa, siis ostaessaan tunnettuutta toimintaan, jolle yleinen tunnettuus on täysin yhdentekevää.

Eleen itseisarvoisuus loistaa myös Kokoomuksen vaalitunnuslauseessa, jolla lienee yhtä paljon täsmällisesti ilmaistavaa sisältöä kuin presidenttiehdokas Sauli Niinistön ällistyttävästi mediassa läpilyöneellä tunnuksella ”vastakkainasettelun aika on ohitse”. Kun tyyli, poliittinen ilme on kaikkivaltias, mainostoimisto tulee luoneeksi poliittista linjaa. Sopii toivoa, että mainostoimistoväki on selittänyt poliitikoille, mitä hokemalla tarkoitetaan, jos vaikka joku toimittaja sattuisi kysymään. Vaara saattaa kyllä olla vain teoreettinen, eihän kysymystä esitetty Niinistöllekään. Ja nyt Niinistö puhuu asiasta jo aivan kuin se olisi kiistämätön tosiasia, jonka kiistäjät vain todistavat omaa takapajuisuuttaan.

Eleen ensisijaisuus liittyy kulttuuri-ilmiöön, joka kenties juuri nyt keikkuu kehityksensä lakipisteessä: yhteiskunnan markkinataloistuminen on yltänyt kaikkialle, reaalikapitalismista on tullut ei vain yhteiskuntajärjestelmä, vaan myös todellisuusprinsiippi, tapa ymmärtää todellisuutta. Rahan liikkumisesta ja etenkin kasaantumisesta on tullut maailmaa jäsentävä perustava näkökulma ja perusarvo, ei toki ainoa, mutta ainoa vastaansanomattoman luonnonvoimainen. Reaalikapitalismi on paitsi elämän käytäntöjen, myös ajattelun totalitarismia, sillä sen todellisuuskuvasta on niin vaikea irtautua.

Taloudellisen toimeliaisuuden ja sen jatkuvan kiihtymisen perushyvänä näkeminen estää näkemästä tämän toimeliaisuuden kaikkia seurauksia ihmisyksilöiden ja yhteisöjen jokapäiväisen elämän tasolla. Puhumattakaan siitä, että joku ajatus uhrattaisiin myös tulevaisuuteen suuntautuville vaikutuksille.

Huomio ei ole erityisen uusi tai omaperäinen, mutta sen kuvaama todellisuus on silti tarkastelun arvoinen – myös siksi, että tarkkaan katsomalla saattaisi jo erottaa, mitä markkinatsunamin takaa häämöttää.

Kaikki maksaa, ja jos rahaa on riittävästi, maksamalla myös saa niin sanotusti kaiken – paitsi sitä, mitä millään rahalla ei voi saada. Sitten kun kaikki on hinnoiteltu ja myyntiin pantu, arvokkaiksi asioiksi nousevat ne, joita ei voi ostaa, ei ainakaan rahalla. Ne ovat tuskin koskaan esineitä, harvoin palveluksiakaan.

Sellaisia asioita kuin luottamus.

Mitäpä jos ihmisen arvoa yks kaks ei mitattaisikaan markkinoilla? Millä se sitten mitataan, on koko sivilisaation jatkonäkymien kannalta oleellinen kysymys. Sen tutkaileminen olisi vähintään yhtä hyödyllistä kuin raportoida alati uusista mobiilisovellutuksista. Siinä olisi riippumattomalle medialle työsarkaa, jonka reaalikapitalismiin sitoutuneet viestimet jättävät tyystin kesannolle.

 

Photo taken by Linda Lane - www.wonderlane.com


    
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi