Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Philosophy Books  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Ovi Greece
Ovi Language
Murray Hunter: Essential Oils: Art, Agriculture, Science, Industry and Entrepreneurship
Stop violence against women
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
International Red Cross and Red Crescent Movement
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Greece on the wrong path
by Apopseis.gr
2014-09-21 05:22:40
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon

Η Ελλάδα σε λάθος μονοπάτι
της Νάντιας Βαλαβάνη

«Όσο κι αν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι προβληματικές, η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. δεν έχει κανένα περιθώριο διαφοροποίησης», ισχυρίζεται η Κυβέρνηση. Έτσι ψήφισε αγόγγυστα και τους τρεις γύρους κυρώσεων. Όταν η Ρωσία ανάγγειλε αντίμετρα, καθησύχαζε ότι «τα ελληνικά προϊόντα θα εξαιρεθούν»(!). Ταυτόχρονα εκλιπαρούσε δημόσια τη Ρωσία να πάρει υπόψη τους «μακροχρόνιους δεσμούς» ανάμεσα στις χώρες μας. 

apopseis01_01Η εξωτερική πολιτική, όμως, είναι μια υπόθεση αμοιβαιότητας - ή σύγκρουσης – συμφερόντων. Οι «μακροχρόνιοι δεσμοί» βοηθούν πολύ – με όρους αμοιβαίου οφέλους. Η κυβέρνηση τους μετέτρεψε σε «νεκρό γράμμα», αγνοώντας επιδεικτικά την πραγματικότητα: Ελλάδα, κράτος-μέλος της Ε.Ε. σ’ έναν πολυπολικό κόσμο. 

Αυτό που μπορεί να προσδώσει βάρος σε μια μικρή χώρα-μέλος της Ε.Ε. σ’ ένα κρίσιμο γεωπολιτικά χώρο, με πολεμικές συγκρούσεις ολόγυρα και ψυχροπολεμικό κλίμα στα διεθνή fora, δεν είναι να τη θεωρούν «δεδομένη» - με αντάλλαγμα ένα «χτύπημα στην πλάτη». Είναι η εκπόνηση μιας ουσιαστικά ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής. Με αξιοποίηση κάθε δυνατού διεθνούς στηρίγματος και μακροχρόνιο σχεδιασμό. Σε βάση quid pro quo και γνώμονα τα συμφέροντα του λαού και του τόπου. 

Τι έκανε η Ελλάδα; Στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε, συνεπιβεβαίωσε αγόγγυστα τη «συνεχιζόμενη ισχύ των κυρώσεων» («Συμπεράσματα», 15.8.2014). 

Ο «λογαριασμός»

Αγόγγυστα, ναι. Ανέξοδα, όχι. 

Οι συνολικές συναλλαγές με τη Ρωσία, αναπτυγμένες ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όταν το «σάρωμα» της χώρας απ’ τις μνημονιακές πολιτικές έκανε ευπρόσδεκτη και την παραμικρή «ανάσα», έφθασαν ετησίως τα 9,3 δις. Αυτό εμφανίζεται ως «οροφή» των απωλειών στην πιο ακραία περίπτωση: Κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μέχρι τελικής πτώσης (όλων;). Μια προοπτική προς την οποία κλίνουν τα «Συμπεράσματα», συνδέοντας άμεσα τα αντίποινα με την Κριμαία. Απαντώντας έτσι έμμεσα ότι τ’ αντίποινα θα τερματιστούν όταν η Ρωσία την «επιστρέψει» στην Ουκρανία - στην ερώτηση που σήμερα τίθεται όλο και συχνότερα: Υπάρχει στρατηγική απεμπλοκής απ’ τα αντίποινα ή η κλιμάκωση είναι «τυφλή»; Ποιος στόχος πρέπει να επιτευχθεί για να αρθούν οι κυρώσεις, ώστε να σταματήσουμε να «πυροβολούμε το πόδι μας»; Όταν τα αντίποινα – χωρίς ακόμη αντίμετρα - φαίνεται να συμβάλλουν σε τριπλή παγίδα ύφεσης, αποπληθωρισμού και χρέους στην Ευρωζώνη, ενώ μια υφεσιακή προοπτική Ε.Ε. και Ρωσίας τροφοδοτεί φόβους για παγκόσμια ύφεση; 

Ωστόσο, ουσιαστικά η «οροφή» των ελληνικών απωλειών τοποθετείται ακόμη ψηλότερα: Συνυπολογίζοντας και τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, που θυσιάζονται. 

Ο μέχρι σήμερα γνωστός «λογαριασμός» αφορά στα αγροτοδιατροφικά, τον τουρισμό και τους συναφείς κλάδους. Η νέα ΚΑΠ θ’ αποζημιώσει «κατ’ εξαίρεση» παραγωγούς με ψίχουλα: «Πλαφόν» τα 420 εκ. του Ταμείου, που διεκδικούν όλοι. Και οι συναφείς κλάδοι, από τα συσκευαστήρια έως τους αυτοκινητιστές; Και του χρόνου - με τι κεφάλαια, προοπτικές αγορών και τιμών θα καλλιεργήσουν; 

Οι συμφωνίες υποκατάστασης, που συνάπτει η Ρωσία με τις χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης, BRICS και χώρες της Λ.Αμερικής, καθώς και Τουρκία, Αίγυπτο, Μαρόκο, Ιράν, Σερβία, είναι συμφωνίες προοπτικής: Οι παραγωγοί τους, προκειμένου ν’ ανταποκριθούν, προχωρούν σε επενδύσεις. Με άλλα λόγια, χάνεται ουσιαστικά μια αγορά και οι θέσεις, που οι Έλληνες παραγωγοί είχαν κατακτήσει με αγώνες χρόνων… 

Ο τρέχων «λογαριασμός» για τον τουρισμό θα γίνει γνωστός αρχές 2015: Η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος λόγω των αντιποίνων, αύξησε βίαια τα κόστη των τουριστικών «πακέτων» και οδήγησε στη χρεωκοπία 6 ρωσικά τουριστικά γραφεία – και σε ανάλογα «φέσια». 

Ο επόμενος «λογαριασμός» για την Ευρώπη και τη χώρα έρχεται λογικά μαζί με τον εκκρεμή τέταρτο γύρο αντιποίνων. Θ’ αφορά σ’ έναν πολύ «βαρύ χειμώνα», αν συμπεριλαμβάνει και την ενέργεια. 

Μπορεί η Ελλάδα να διαχωρίσει τη θέση της;

Ναι. Όπως το έκανε η Φινλανδία (που δεν έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της), ενημερώνοντας την Ε.Ε. ότι δε θα συμμετάσχει στα αντίποινα, επειδή πλήττουν ιδιαίτερα την οικονομία της. Παράλληλα ζητά αποζημίωση για τους αγρότες της απ’ τις Βρυξέλλες. Θα μπορούσε να συνταχθεί με την κοινή δήλωση των Πρωθυπουργών Τσεχίας, Σλοβακίας και Ουγγαρίας για τερματισμό των αντιποίνων. 

Θα μπορούσε να επιδιώξει η κοινή επιστολή Γαλλίας, Ιταλίας Ελλάδας, με συμμετοχή κ.α. χωρών του «Νότου», να μην αφορά μόνο στην αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών, αλλά και στην άρση της πολιτικής που δημιουργεί τέτοιες ανάγκες. 

Θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα: Επιτρέποντας να ταξιδέψει στην Ελλάδα η ελληνομαθής Πρόεδρος της Δούμας Β.Μετβιένκο, γνωστή για την ιδιαίτερη συμβολή της στις ελληνορωσικές σχέσεις – επιθυμία, που μας εξέφρασε η ίδια, στη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ μαζί της στη Μόσχα. «Παραμερίζοντας» την αρνητική απάντηση του Υφ. Εξωτερικών σε δική μου κοινοβουλευτική ερώτηση: «Η Πρόεδρος… συμπεριλαμβάνεται σε κατάλογο περιοριστικών μέτρων της Ε.Ε.» 

Από κάπου ξεκινάς για να υπάρξει αλλαγή πλεύσης. 

**************************************************************************

*Κατά το άρθρο του G.Steingart στη Handelsblatt (8.8.2014) «Η Δύση σε λάθος μονοπάτι».

 ****************************************************************

Η Νάντια Βαλαβάνη (Βαλαβάνη Όλγα-Νάντια) γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 16 Αυγούστου 1954. Συγγραφέας και οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ). Εργάστηκε ως μεταφράστρια και τα τελευταία 20 χρόνια σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ από το 1996 μέχρι το 2005 ήταν διευθύντρια ξενοδοχείου στην Κρήτη. Ζει στην Αθήνα, είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Δήμο Τσακνιά και έχουν ένα γιο και μια κόρη.

****************************************************************

From the Greek magazine apopseis 


   
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi