Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Philosophy Books  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Join Ovi in Facebook
Ovi Language
George Kalatzis - A Family Story 1924-1967
The Breast Cancer Site
Murray Hunter: Opportunity, Strategy and Entrepreneurship
International Red Cross and Red Crescent Movement
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Μωρίς Μπεζάρ: Ξεκινώντας τη Χρονιά με έναν Χορό
by Ovi Greece
2017-01-12 09:42:33
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon

Maurice Bejart: Starting off the Year with a Dance – του  Rene Wadlow

Η 1η Ιανουαρίου είναι επετειακή ημερομηνία γέννησης του Μωρίς Μπεζάρ, ενός καινοτόμου δασκάλου του σύγχρονου χορού. Σε έναν κόσμο όπου συνυπάρχουν εξίσου η εκτίμηση και ο φόβος για την ανάμειξη των πολιτιστικών παραδόσεων, ο Μωρίς Μπεζάρ υπήρξε πάντα υπέρμαχος της πρόσμειξης των πολιτιστικών επιρροών. Υπήρξε ένας πολίτης του κόσμου του πολιτισμού και πηγή έμπνευσης για όλους όσους εργάζονται πάνω στην παγκοσμιοποίηση της κουλτούρας. Ο θάνατός του, στις 22 Νοεμβρίου του 2007, ήταν μεγάλη απώλεια, ωστόσο ο ίδιος λειτούργησε ως προπομπός πάνω στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε η ομορφιά να ξεπεράσει τα τείχη του διαχωρισμού. Μια από τις πιο εντυπωσιακές χορευτικές ακολουθίες του Μπεζάρ ήταν εκείνη με τίτλο “Jérusalem, cité de la Paix”(Ιερουσαλήμ, πόλη της Ειρήνης), στην οποία τόνισε την ανάγκη για συμφιλίωση και αμοιβαιότητα στον πολιτισμικό εμπλουτισμό.

gr02_400_02Ο Μπεζάρ ακολούθησε τα πνευματικά μονοπάτια του πατέρα του, Gaston Berger (1896-1960), φιλοσόφου, διαχειριστή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και ενός από τους πρώτους εισηγητές των διεπιστημονικών μελετών του μέλλοντος. Ο Gaston Berger γεννήθηκε στο Saint-Louis της Σενεγάλης, από μητέρα Γαλλίδα και πατέρα ντόπιο. Η Σενεγάλη και κυρίως ο Leopold Sedar Sengore τόνισε με περηφάνια, ότι ο Gaston Berger υπήρξε “γέννημα θρέμμα” της χώρας του – και έδωσε το όνομ “Gaston Berger”, στο δεύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας μετά από εκείνο του Ντακάρ, που χτίστηκε στο Saint-Lous. Ο Berger έγινε Καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille και ενδιαφέρθηκε για την εξεύρεση βασικών δομών της μυστικιστικής σκέψης, μελετώντας τη σκέψη των Henri Bergson και Pierre Teilhard de Chardin, εκ των οποίων και οι δύο αφορούσαν στις βασικές ενέργειες που οδηγούν την ανθρωπότητα προς τα εμπρός. Ο Berger ενδιαφέρθηκε επίσης για τον ρόλο της μνήμης, όπως αυτή διατηρεί την ομάδα ενωμένη, γράφοντας ότι, η μνήμη είναι εκείνη που μας επιτρέπει “να είμαστε σε θέση ώστε από κοινού να ελπίζουμε, να φοβόμαστε, να αγαπιόμαστε, να εργαζόμαστε”.

Το 1953, ο Gaston Berger πήρε τον τίτλο του Γενικού Διευθυντή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Γαλλία, με το έργο ανανέωσης του πανεπιστημιακού συστήματος, χρόνια μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι, όταν ο Maurice-Jean Berger, γεννημένος το 1927, ξεκινούσε τον δικό του δρόμο, το όνομα Berger ήταν ήδη πολύ γνωστό στους πνευματικούς και διοικητικούς κύκλους. Ο Maurice άλλαξε το όνομά του σε Béjart, ένα όνομα που ηχητικά βρίσκεται πολύ κοντά στο κανονικό του όνομα, αλλά ουσιαστικά είναι το όνομα της συζύγου του Μολιέρου. Ο Μολιέρος παραμένει πάντα το σύμβολο του τρίπτυχου θέατρο-χορός-μουσική.

Ο Μωρίς Μπεζάρ αρχικά εκπαιδεύτηκε στην Όπερα του Παρισιού και στη συνέχεια, δίπλα στον διάσημο χορογράφο Roland Petit. Το βασικό ταλέντο του Béjart ήταν κυρίως ως χορογράφου – δημιουργού νέων μορφών πρόσμιξης μουσικοκινητικής δράσης. Ήταν πάντα πρόθυμος να αναλάβει διάσημα μουσικά έργα, όπως το Bolero του Maurice Ravel ή το The Rite of Spring και το The Firebird του Stravinsky και να αναπτύξει νέες μορφές χορού πάνω σε αυτά. Ωστόσο, ενδιαφέρθηκε επίσης για συνθέτες της πειραματικής μουσικής, όπως ο Pierre Schaeffer.

Ο Μωρίς Μπεζάρ συνέχισε επίσης το ενδιαφέρον του πατέρα του πάνω στη μυστικιστική σκέψη, λιγότερο προκειμένου να ανακαλύψει τις βασικές δομές της μυστικιστικής σκέψης όπως ο πατέρας του, αλλά κυρίως ως πηγή έμπνευσης. Ανέπτυξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάνω στις παραδόσεις των Sufi της Περσίας και της Κεντρικής Ασίας. Οι Sufi συχνά συνδυάζουν σκέψη-μουσική-κίνηση, ως μια μορφή υψηλότερης διαφώτισης. Η διδακτική και οι κινήσεις του G.I.Gurdjieff βασίζονται κυρίως στις τεχνικές της Κεντρικής Ασίας των Sufi, αν και ο Gurdjieff ποτέ δεν τόνισε τον ισλαμικό τους χαρακτήρα. Παρά το γεγονός ότι ο Gurdjieff πέθανε τον Οκτώβριο του 1948, παρέμεινε γνωστός ως ο εμπνευστής του συνδυασμού μεταξύ μυστικιστικής σκέψης, μουσικής και κίνησης στο καλλιτεχνικό περιβάλλον του Béjart. Ο Γάλλος συνθέτης της σύγχρονης πειραματικής μουσικής, Pierre Schaeffer, με τον οποίο ο Μπεζάρ συνεργάστηκε στενά, υπήρξε η συνέχεια του Gurdjieff. Ο Schaeffer εργάστηκε επίσης στενά με τον Pierre Henry πάνω στα έργα “Symphonie pour un homme seul” και “La Messe pour le Temps Présent”, για τα οποία ο Μπεζάρ προγραμμάτισε τον χορό. Ο Pierre Henry, επηρεασμένος από το περιβάλλον του Béjart που ήταν στραμμένο προς τις ασιατικές πνευματικές προσεγγίσεις, ενδιαφέρθηκε για τη Σχολή Βουδισμού του Θιβέτ.

Εκείνο όμως που τελικά άνοιξε τις πόρτες στον Μπεζάρ προς τον τρόπο σκέψης των Sufi – και από εκεί και μετά ακολούθησε αυτήν την πορεία – ήταν η εμπειρία του που απέκτησε στην Περσία, όταν προσκλήθηκε από τον Σάχη του Ιράν, για να δημιουργήσει χορούς στα πλαίσια του εορτασμού του Persepolis, το 1971.

Ο Μπεζάρ ακολούθησε επίσης το ενδιαφέρον του πατέρα πάνω στην εκπαίδευση και ίδρυσε σχολές χορού, τόσο στις Βρυξέλλες, όσο αργότερα και στη Λωζάνη. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο “στυλ Μπεζάρ” που οι άλλοι να ακολουθούν στενά, τόνισε ένα άνοιγμα στους πολιτισμούς του κόσμου και θεώρησε ότι ο χορός θα μπορούσε να εμπλουτίσει σε κουλτούρα όλες τις κοινωνικές τάξεις. Συχνά, προσέλκυσε ευρύ κοινό στις δικές του παραστάσεις χορού και άνθρωποι από διαφορετικά περιβάλλοντα δέχθηκαν αλληλεπιδράσεις από τους χορούς του.

Ο Μωρίς Μπεζάρ αντιπροσωπεύει μια συνειδητή προσπάθεια ρήξης των τειχών μεταξύ των καλλιτεχνικών μορφών, συνδυάζοντας μουσική, χορό και συγκίνηση, όπως και τους ίδιους τους τοίχους μεταξύ των πολιτισμών. Αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους τους πολίτες του κόσμου.

 ******************************

Rene Wadlow: President, Association of World Citizens


    
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi