Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Apopseis magazine  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
Ovi Language
Murray Hunter: Essential Oils: Art, Agriculture, Science, Industry and Entrepreneurship
The Breast Cancer Site
Murray Hunter: Opportunity, Strategy and Entrepreneurship
International Red Cross and Red Crescent Movement
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Utelias turisti
by Asa Butcher
2007-03-09 09:48:12
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon

Katsoitko Saddam Husseinin teloituksen verkosta? Vierailitko jollain niistä lukuisista linkeistä, joiden kautta pääsi katsomaan videota Saddamista roikkumassa kuolleena hirressä? Ehkä näit toisenkin videon, sen rakeiset kuvat Husseinista ruumisvaunuissa, kurkku punaisena ammottaen, pää heiluen jyrkästi puolelta toiselle. Minä en katsonut kumpaakaan. Toisaalta, en myöskään hiljennä tuijottaakseni auto-onnettomuutta. – töllistelemään, kuten Englannissa on tapana sanoa.

www.ydinlehti.fiVuonna 1998 kirjoitin jutun Rotten.comista, suositusta websivusta, joka ylpeilee ”järkyttävien kuvien arkistollaan”. Arkistossa on valokuvia murhatuista sotilaista, lasten ja aikuisten ruumiinavauksista, rikospaikoista, teloitusvideoita ja muita vastenmielisiä otoksia, jotka toimivat ”majakkana näyttämässä, että sensuuri internetissä on epäkäytännöllistä, epäeettistä ja väärin”. Sivut haastoivat web-sensuurin, pohjanaan fanaattinen ja intohimoinen usko sananvapauteen.

Lähes kymmenen vuotta myöhemmin Rotten.comin sivuilla vieraillaan 15 miljoonaa kertaa päivässä. Vastaavia palveluita on syntynyt lisää, yhtenä niistä YouTube.com, jossa Hussein-videot julkistettiin. Miksi niin monet ihmiset kiinnostuvat päivittäin tällaisesta materiaalista? Kyseisiin aineistoihin ei eksytä sattumalta, joten mihin tämä sairaalloinen viehätys perustuu? Luulen, että me olemme huolestuttavan kiinnostuneita makaaberista ja rivosta – vai onko kyseessä pikemminkin kieroutunut uteliaisuus? Tyydyttävätkö kuolleiden ja silpoutuneiden kuvat tarvetta kohdata oma kuolevaisuus vai halutaanko niiden avulla varmistaa, että joku on todella kuollut. Ehkä niin monet ihmiset katsoivat Saddam Hussein -videot vain uskoakseen, että hänet on todella teloitettu, eikä kyseessä ole salajuoni.

Salajuonesta mieleen nousee prinsessa Dianan auto-onnettomuuden kuvat ja niiden kiistanalaisuus. Rotten.com julkaisi myös valokuvan, jonka monet uskoivat esittävän kuollutta prinsessaa, vaikka sivulla ei koskaan niin väitettykään. Totta tai ei, sadattuhannet vierailivat sivuilla nähdäkseen kuvan itse, ikään kuin internet olisi viimeinkin antanut yleisölle mahdollisuuden todistaa historian traagisia hetkiä.

agenda01_400Jos joku olisi tarjonnut sinulle videota esimerkiksi Rudolph Hessin itsemurhasta, olisitko katsonut sen? Netti on haastanut ymmärryksemme ja tulkintamme todellisesta maailmasta tai kuten Clifford Stoll kirjoittaa Silicon Snake Oil -kirjassaan ”Se mitä tietokoneen ruutu tarjoaa, on kokemuksen korvike. Se on elämää hermojärjestelmän sähköisen jatkeen kautta – monet aistimukset tylsyvät, muutamat vahvistuvat.”

Kuinka moni ihminen näki painajaisia tai kärsi nukahtamisvaikeuksista katsottuaan Saddam Husseinin teloituksen? Kuinka moni painoi pysäytysnappia ymmärrettyään mitä oikein oli tekemässä? Moniko poti syyllisyyttä katsottuaan ihmisen, vaikka kuinka halveksittavan, teloitusta? Epäilen, että moni, mutta se on hinta, jonka yhteisö maksaa siitä, olemme turtuneet väkivaltaan ja kuolemaan, näytettiinpä niitä uutisissa tai tietokoneen näytöllä.

Internetin ei pitäisi olla niin kuin vanhempi, joka rajoittaa ja suojaa ihmisiä pienen eliitin loukkaavaksi tuomitsemalta kuvastolta, sillä jokapäiväinen elämä on usein loukkaavampaa kuin mikään, mitä netistä voi ladata. Salman Rushdie on sanonut: ”Mitä on ilmaisun vapaus. Ilman vapautta loukata se lakkaa olemasta.” Sittenkin on yksilön päätettävissä, tarvitseeko hänen todella katsoa tarjolla olevaa aineistoa ja ryhtyä töllistelijäksi tiedon valtatielle.

FIRST PUBLISHED IN YDIN MAGAZINE


Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi